"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

UniCredit зливає українські активи

П'ятниця, 12 листопада 2010, 10:20

Через три роки після покупки Укрсоцбанку італійська UniCredit Group вирішила об'єднати його з УніКредит Банком.

Найближчим часом Укрсоцбанк може потіснити УкрСиббанк і зайняти 5-у позицію за активами, пише видання "Комерсант-Україна".

Італійська група UniCredit вирішила об'єднати українські "дочки" - Укрсоцбанк та УніКредит Банк.

"Нашою метою є консолідація бізнесу та об'єднання двох наших банків в Україну", - повідомили в медіадепартаменті італійського банку UniCredit.

Реклама:

Це повідомлення стало реакцією на останню заяву польського банку Pekao (входить в UniCredit Group і володіє 100% акцій УніКредит Банку).

"Ми хочемо вийти з українського ринку. Розглядаємо можливість продажу або виходу з бізнесу по-іншому", - сказав напередодні польській газеті Rzeczpospolita віце-президент Pekao Луїджі Ловаліо.

Ідея об'єднання активів UniCredit Group висловлювалася відразу після покупки Укрсоцбанку в 2007 році.

Після угоди група виявилася власником трьох банків в Україні, два з яких - "ХФБ Банк України" та УніКредит Банк - завершили злиття у вересні 2007 року.

Рішення про нову консолідації не могло бути прийнято до реструктуризації бізнесу Укрсоцбанку.

"За 2008-2009 роки місцеве керівництво успішно справилося з цим завданням. Під час кризи Укрсоцбанк показував прибуток щоквартально, тому ми задоволені їх роботою", - повідомило джерело в UniCredit.

У 2008 році Укрсоцбанк отримав прибуток 791,8 млн. гривень, в 2009 році вона склала 126,8 млн. гривень, а в січні-вересні 2010 року - впала до 23,8 млн. гривень.

За словами співрозмовника, банки можуть об'єднатися в 2011 році, але точного дедлайну немає.

Швидше за все, новий банк буде працювати під брендом UniCredit.

Джерело уточнило, що рішення про злиття було прийнято на зборах акціонерів у жовтні, а зараз обидва установи проходять due diligence. В УніКредит Банку та Укрсоцбанку не змогли повідомити деталі об'єднання.

Але, як розповіло джерело в Укрсоцбанку, об'єднанням активів буде займатися їх новий перший заступник голови - Граціано Камелії.

UniCredit стала останньою іноземною групою, що вирішила об'єднати свої активи в Україні.

Раніше були консолідовані активи шведських груп SEB, а також російського банку ВТБ.

Інші іноземні банки купували в України тільки один актив або перепродували другий.

Якщо об'єднання банків UniCredit відбулося б зараз, нова установа зайняла б 5-е місце за активами - 51,6 млрд. гривень, обігнавши УкрСиббанк.

Філіальна мережа Укрсоцбанку досягне 501 офісу (+59), його база клієнтів збільшиться на 108,6 тис. фізичних осіб та 3 тис. юридичних.

Злиття двох банків - завжди складний процес, він негативно впливає на якість кредитного портфеля і фінансові показники, відзначають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!