Азаров веде країну до високої інфляції?

П'ятниця, 12 листопада 2010, 10:05

Фінансисти не виключають падіння гривні.

Підгрутням для таких побоювань є те, що уряд планує і надалі збільшувати державний борг, зокрема, за рахунок випуску ОВДП, в том числі для відшкодування експортерам податку на додану вартість.

Оскільки фінансові зобов'язання держави можуть перевищити її можливості, виникає загроза дестабілізації економіки та втрати контролю над інфляцією, вважають експерти, повідомляє "Радіо свобода".

Україна від початку 2010 року наростила свій борг перед кредиторами майже на 100 млрд. гривень.

Реклама:

Крім того, до кінця року борг має збільшитися ще на близько тридцяти мільярдів гривень, за рахунок випуску ОВДП, причому, без врахування ПДВ-облігацій.

Цьогорічні борги додадуться до тих, що залишаються з попередніх років.

Відтак, на думку екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника ситуація є ризикованою.

За його словами, Україна не може дозволити собі таких боргів, оскільки не має ринку, здатного забезпечити видатки на обслуговування запозичень у таких обсягах.

Залучення майже 30 мільярдів гривень державної позики,може стати причиною високої інфляції, вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Утім, уряд піде визначеним для себе шляхом, тим більш, що у Національному Банку підтримують плани Міністерства фінансів.

За словами виконавчого директора НБУ Ігоря Шумила, економічна ситуація в країні дозволяє випускати запланований обсяг облігацій внутрішньої позики.

Така оцінка базується на темпах економічного зростання та запланованих макроекономічних показниках, каже Шумило.

За словами Шумила, державний борг України цього року не перевищить сорока відсотків ВВП, а відтак, фінансовий стан держави перебуває у межах норми.

Водночас, за словами Пинзеника, якщо Україна і надалі нарощуватиме державний борг на 100 млрд. і більше на рік, то ситуація дуже скоро вийде з під контролю уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!