Україна передумала переходити на європейську якість бензину

Четвер, 11 листопада 2010, 18:57

Міністерство палива та енергетики пропонує відкласти перехід на стандарти якості нафтопродуктів Євро-4 і Євро-5 на два роки.

Про це заявив голова Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики Олександр Матвійчук під час Міжнародної конференції з питань розвитку українського ринку нафтопродуктів у четвер, пише "Дзеркало тижня".

"Попереджали, що будемо переходити на нові стандарти, але ніхто нічого не робив. А зараз тільки було питання, хто до нас перший звернеться: Мінпаливенерго, Мінтрансзв'язку або Мінагрополітики. Звернулося Мінпаливенерго - просять відкласти на два роки", - сказав він.

При цьому чиновник зазначив, що Мінпаливенерго мотивує своє прохання неготовністю до переходу на Євро-4 Шебелинського газопереробного заводу, Надвірнянського нафтопереробного заводу та ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина".

Реклама:

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" сподівається на продовження роботи Шебелинського газопереробного заводу після запровадження в Україні з 1 січня 2011 року стандартів нафтопродуктів Євро-4 і Євро-5.

Про готовність з початку 2011 року освоїти випуск нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5, вже заявили Одеський, Кременчуцький і Лисичанський НПЗ.

У той же час Український науково-дослідний інститут нафтопереробної промисловості "МАСМА" заявив про неготовність до переходу на стандарт якості нафтопродуктів Євро-4 аж до 2012 року.

Антимонопольний комітет рекомендує 13 основним операторам ринків пального утриматися від встановлення економічно необгрунтованих цін на бензин і дизельне паливо під час осінньо-польових робіт.

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн в своїй статті для "Дзеркала тижня" висловив думку, що вводити в Україні податок на імпорт нафтопродуктів можна лише після того, як будуть жорстко закріплені зобов'язання нафтопереробних заводів щодо виконання обсягів робіт та переходу на поліпшені стандарти вироблених ними нафтопродуктів до Євро-4 і Євро-5 до суворо запланованого терміну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!