"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Західні ЗМІ звинувачують київських чиновників у рейдерстві

Четвер, 11 листопада 2010, 15:07

Рейдерське захоплення владою ХК "Київміськбуд" веде до масового відпливу інвестицій з України.

Про це йдеться у статті "Бізнесмени-чиновники не залишають шансів іноземному бізнесу в Україні", опублікованій на британському інтернет-сайті 24dash.com і сайті Forbes, повідомляє агентство "УНІАН".

Як зазначає автор статті, "нова влада, що прийшла в 2010 році в Україну після президентських виборів, продемонструвала українському і західному суспільству бажання контролювати найбільш прибуткові галузі економіки за будь-яку ціну. Деяким великим інвесторам вдалося домовитися з владою, як, наприклад, це відбулося з власником "Криворіжсталі" Лакшмі Міталлом. "Київміськбуду" ж домовитися не вдалося".

Видання нагадує, що київські чиновники на чолі з першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим, "прикриваючись ім'ям президента Януковича", заявили, що "Київміськбуд" має бути обов'язково повернений у комунальну власність.

Реклама:

Автор статті зазначає, що до 2009 року компанія "Київміськбуд", 80% акцій якої належали мерії Києва, "унаслідок неефективного менеджменту зазнавала збитків, і не могла прибутково працювати і сплачувати податки".

Мерія Києва тричі безуспішно намагалася продати компанію, але жоден з аукціонів не залучив реальних учасників.

Дорога будівельна компанія з початком світової кризи 2008 року, коли попит на житло впав удвічі, не була затребувана на ринку.

І лише в 2009 році знайшлися іноземні інвестори, які повірили в Україну і мали сміливість ризикнути вкласти свої гроші в "Київміськбуд".

Впродовж 2009 року почалася реструктуризація, реінжиніринг бізнес-процесів, упровадження сучасних методів управління, навчання персоналу.

Всі ці заходи привели до того, що вже у вересні 2010 року рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" назвало "Київміськбуд" "найбільш надійною будівельною компанією України".

Унаслідок позитивних змін після приходу іноземних інвесторів вартість "Київміськбуду" зросла до 300-500 млн. доларів.

"Прибутковість і успіхи компанії на житловому ринку відіграли злий жарт з іноземними інвесторами "Київміськбуду". У жовтні 2010 року чиновники Київської мерії почали вороже поглинання "Київміськбуду". Протизаконним чином були призначені збори акціонерів - заступник мера оголосив 5 жовтня "свої" збори, хоча компанія була продана з аукціону і вже не належала муніципалітету", - пише автор.

"На "віце-мерські" збори представників іноземних інвесторів і їхніх юристів з Baker&McKinsey взагалі не пустили. Столичний віце-мер, сидячи у порожньому залі, скасував продаж холдингу. Київські чиновники також задіяли бійців у камуфляжі і слідчих прокуратури. Починаючи з 6 жовтня, продовжуються суди", - зазначає він.

Проте, йдеться у статті, "українські чиновники поки не залишають надії інвесторам на компенсацію хоча б в один цент після рішення влади випровадити їх з України.

"Все виглядає, як просте рейдерське захоплення, команда міських чиновників прикривається рішеннями судів, при цьому вдаючи, що від них нічого не залежить... Українські суди, які не є незалежними, поки приймають сторону держави. 20 жовтня Господарський суд Києва визнав право власності на 80% акцій АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" за територіальною громадою Києва", - нагадує автор.

Він зазначає, що рішення суду першої інстанції ще не набуло чинності, а чиновники мерії, які намагаються захопити "Київміськбуд", вже заявили в пресі, що вони відібрали компанію в іноземних інвесторів і "передали її до рук городян".

Як наголошується, іноземні інвестори мають ще декілька можливостей добитися справедливості, зокрема, шляхом подачі апеляцій, касаційних скарг в українських судах різних інстанцій, і остаточно - позови до міжнародних судів.

"Одним із судів, які можуть винести справедливе рішення з даного питання, є Стокгольмський суд, який вже осоромив українську владу у випадку з "Укренерго", внаслідок чого держава повинна виплачувати власнику компанії величезну неустойку", - зазначається у публікації.

"Дуже висока вірогідність того, що у випадку з "Київміськбудом" українській державі також доведеться сплатити і неустойку в розмірах сотень мільйонів доларів. Поки ж ця ситуація веде до масового відпливу інвестицій з України. За 9 місяців 2010 року обсяг інвестицій в країну катастрофічно падає", - відзначає автор.

Він наводить слова виконавчого директора незалежного Міжнародного фонду Блейзера Олега УСТЕНКА, який зазначає: "Непокоїть те, що збільшується обсяг прямих інвестицій, що виходять з України. ... 700 мільйонів вийшли цього року, і вкладалися в економіки інших країн. Для порівняння, за аналогічний період минулого року це було лише 100 мільйонів - зростання у 7 разів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: