Авіакомпанії втрачатимуть 35 мільйонів на викидах

Четвер, 11 листопада 2010, 14:27

Прийняття ЄС директиви 2008/101/ЕС про обмеження викидів парникових газів при авіаційних перевезеннях може обійтися вітчизняним авіаперевізникам на суму близько 35 мільйонів євро щорічно.

Про це "Дзеркалу тижня" заявив перший заступник голови Національного агентства екологічних інвестицій Іван Варга.

"Цією директивою авіаційні перевезення були включені до європейської схеми торгівлі викидами. Знаковим є те, що під дію законодавства ЄС потрапили суб'єкти, що не знаходяться під юрисдикцією країн - членів ЄС, зокрема українські авіакомпанії", - заявив чиновник.

За його словами, плата за викиди буде стягуватися в односторонньому порядку з літаків, які приземляються і злітають на території ЄС, незалежно від країни реєстрації судна.

Реклама:

При цьому Варга підкреслив, що реалізація даної директиви може призвести до значних фінансових втрат українських авіаперевізників.

"Пасивність України в цьому питанні може обійтися вітчизняним авіаперевізникам на суму близько 35 млн. євро на рік, які будуть перераховуватися до бюджетів країн - членів ЄС", - зазначив він.

"Тому Україні необхідно розробити пакет адекватних і прийнятних заходів, спрямованих на національне регулювання викидів парникових газів при авіаційних перевезеннях, який дозволить вивести з-під дії директиви ЄС 2008/101/ЕС українських авіаперевізників або хоча б пом'якшити її дію", - заявив  Варга.

Чиновник також припустив, що директива ЄС - це тільки початок "вуглецевого протекціонізму" у міжнародній торгівлі.

"Відзначу також, що авіація в цьому питанні стала піонером секторального вуглецевого протекціонізму. На черзі захист таких галузей, як металургія, енергетика, цементна промисловість. І, підкреслю, мова йде про ключові експортно і бюджетоутворюючі галузі України", - констатував Варга.

На його думку, для більш успішного захисту інтересів українських виробників необхідно створити в країні внутрішній вуглецевий ринок для торгівлі квотами на викиди.

"Яких заходів слід вжити, щоб захистити вітчизняного виробника? Весь комплекс таких заходів передбачає введення в Україні внутрішнього вуглецевого ринку. Це, з одного боку, продемонструє міжнародній спільноті, що країна веде внутрішню політику, спрямовану на скорочення викидів парникових газів", - заявив Варга.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!