"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович побував у зоні лиха і дуже незадоволений

Четвер, 11 листопада 2010, 13:01

Президент Віктор Янукович називає вкрай незадовільним стан забезпечення екологічної безпеки в Калушському регіоні Івано-Франківської області.

"Домбровський кар'єр знаходиться в дуже поганому стані, і підрядчик не виконує свої зобов'язання. Кошти, що виділені, 25 млн. гривень, він (підрядчик) не освоює", - заявив президент в четвер на відкритті нового виробництва на підприємстві "Карпатнафтохім" у Калуші.

Янукович запевнив, що у випадку, якщо підрядчик не надасть гарантій по освоєнню коштів до кінця цього року, то він буде змінений. За словами президента, під час робочої поїздки в Івано-Франківську область він сам обговорить цю тему з підрядчиком.

Янукович також підкреслив, що той стан справ, що спостерігався в області останні 5 років, неприпустимий. "14,5 млн. гривень було освоєно усього коштів на ліквідацію екологічного лиха в цьому регіоні", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

Президент відзначив, що березневе рішення уряду про виділення 398 млн грн на забезпечення екологічної безпеки в даному регіоні буде виконане. "І ми наведемо тут порядок, ми зробимо все, щоб люди мали можливість жити на безпечній землі. Це обов'язок держави", - підсумував Янукович.

У Калуші знаходиться полігон небезпечних відходів, де зберігається 11,4 тис. тонн гексахлорбензолу.

Гексахлорбензол належить до категорії стійких органічних забруднювачів, що мають токсичні властивості, погано розпадається в природних умовах, характеризується біоакумуляцією і є об'єктом транскордонного переносу повітрям, водою і мігруючими видами тварин.

Державне підприємство "Національний центр звертання з небезпечними відходами" до кінця 2010 року планує зібрати близько 8,5 тис. тонн гексахлорбензолу (близько 80% накопичених на полігоні відходів). Відходи гексахлорбензолу будуть утилізовані на спеціалізованому підприємстві Великобританії компанії Tradebe.

У червні поточного року Калуш і села Кропивник і Сивка-Калушська, що знаходяться біля "Калійного заводу" ВАТ "Оріана", були визначені зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!