РФ хоче орендувати українські сховища газу

Четвер, 11 листопада 2010, 12:51

Росія просить Україну вивчити питання про участь ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку ГТС України" в експлуатації окремих західно-українських підземних сховищ газу на умовах оренди або у інших формах.

Про це йдеться в матеріалах Мінпаливенерго, передає агентство "Українські новини".

Відповідна пропозиція була зроблена російською стороною 16 вересня під час засідання учасників Газотранспортного консорціуму.

"Під час засідання російська сторона запропонувала розглянути питання про перспективи участі товариства в управлінні і розвитку ГТС України, а також в експлуатації окремих західно-українських ПСГ на умовах оренди або у інших формах", - сказано в повідомленні Мінпаливенерго.

Реклама:

24 вересня директор компанії "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський повідомив, що НАК "Нафтогаз України" і російський "Газпром" схвалили на зборах учасників ТОВ ініціативу щодо внесення змін в українське законодавство щодо дозвіл допуску до управління українською ГТС іншим, крім Україна, країнам.

В 2002 році Україна і Росія домовилися створити міжнародний газовий консорціум, у січні 2003 року "Нафтогаз Україна" і "Газпром" зареєстрували консорціум як юридичну особу з часткою кожної з компаній по 50%.

У травні 2004 року "Нафтогаз Україна", "Газпром" і Ruhrgas AG (Німеччина) домовилися про умови участі німецької сторони в консорціумі.

Німецька сторона так і не була залучена до проекту, сам проект залишається не реалізованим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!