"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США прагнуть ослабити долар

Четвер, 11 листопада 2010, 10:52

США переслідують політику, спрямовану на ослаблення курсу долара, що призводить до підвищення обмінних курсів інших валют світу.

Таку думку висловив екс-голова Федеральної резервної системи (ФРС) Алан Грінспен, повідомляє "Інтерфакс".

Враховуючи, що Китай, у свою чергу, намагається стримати підйом юаня, підвищувальний тиск на інші валюти може призвести до спалаху протекціонізму в міжнародній торгівлі, пише Грінспен у статті, опублікованій у Financial Times.

На думку Грінспена, думка про те, що слабка валюта необхідна для зростання експорту і політична стабільність, спочатку недолуга.

Реклама:

"Китай став провідною світовою економічною силою в останні роки. Однак він поки ще не прийняв на себе колективні країнами міжнародні зобов'язання, яких вимагає його економічний статус", - вважає експерт.

Колишній глава американського ЦБ не уточнив, яке саме відомство в США займається цілеспрямованим ослабленням долара, проте слід очікувати, що в першу чергу на його слова будуть посилатися критики Федерального резерву.

Між тим формально відповідальність за визначення валютної політики лежить на міністерстві фінансів США, а його керівник Тім Гайтнер відомий жорсткою прихильністю сильного долара.

В останні дні і глава ФРС Бен Бернанке, і президент США Барак Обама заявили, що необхідною умовою для зміцнення долара є активний економічний ріст у США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: