"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров виб'є 30% знижку на російський газ?

Четвер, 11 листопада 2010, 09:35

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що формула визначення ціни російського газу для України перестала відповідати ринковій кон'юнктурі.

Джерела в Міністерстві палива і енергетики кажуть, що подібними заявами Україна добивається зниження вартості російського газу на 30%, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, бажання заявляти про застарілу форумулу визначення ціни газу у Азарова з`явилося після зустрічі з генеральним секретарем ОПЕК Абдалла Салем аль-Бадрі.

"Отримали з професійного першоджерела прогноз цін на нафту на наступний рік. Огляду на це, український уряд може точніше планувати макропоказники розвитку економіки в 2011 році, оскільки від ціни нафти залежить і формульна ціна російського газу", - розповів Азаров.

Реклама:

"До речі, пан аль-Бадрі авторитетно підтвердив, що за останні роки газовий ринок зазнав істотних змін. У світі вже не пов'язують ціни на нафту і газ, оскільки з'явилися значні обсяги сланцевого газу, альтернативних енергоносіїв", - продовжив Азаров.

Це твердження, мабуть, і стало визначальним для Миколи Азарова, який зробив із нього такий висновок: "Формула визначення ціни російського газу для України вже не відповідає ринковій кон'юнктурі".

Як відомо, ціна газу для України на сьогоднішній день складає 252 долара за тисячу кубометрів, а її розрахунок безпосередньо залежить від вартості нафти.

Правда, слід нагадати, що Україна і до цього висловлювала незгоду з ціною російського газу.

Так, на початку вересня посол України в Росії Володимир Єльченко заявляв, що Україна сподівається на перегляд ціни газу, вважаючи її несправедливою і неринковою.

"Формула ціни, яка була виведена в 2009 році попереднім урядом України, місцями абсолютно нам незрозуміла. Тим більше ситуація на ринку нафти і газу сьогодні зовсім не та, що в 2009 році. Ціни падають, і ми б хотіли, щоб ці нові реалії були прив'язані до тієї ціни, про яку ми будемо домовлятися ", - зазначив посол.

"Якщо виходити з ринкової кон'юнктури, то ціна газу в 4 кварталі 2010 року має бути 180-200 доларів за тисячу кубометрів, а не 252 доларів, як зараз", - відзначило джерело в Мінпаливенерго.

"Вартість газу в принципі має бути мінімум на 30% нижче нинішньої, а для 1 кварталу 2011 року - 230 доларів за тисячу кубометрів, причому без усяких знижок. Цього ми й домагаємося. Для цього потрібно прив'язати формулу ціни до вартості газу в Євросоюзі, вирахувавши з неї ціну транспортування, а не прив'язувати її до цін на нафту", - додало джерело видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: