"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росії не потрібні "Дружба" і "Одеса-Броди"

Четвер, 11 листопада 2010, 09:22

Російська "Транснефть" заявила, що більше не потребує використання нафтопроводів "Одеса-Броди" і "Дружба".

З 2011 року компанія зможе прокачувати нафту по альтернативних напрямків за межами України і Білорусії, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, вчора перший віце-президент АК "Транснети" Михайло Арустамов в інтерв'ю журналу "Трубопровідний транспорт нафти" заявив, що з наступного року Росія відмовиться від прокачування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди".

За його словами, Росія активно використовувала маршрути Броди-Одеса і Броди-Південний, коли у неї був дефіцит експортних потужностей.

Реклама:

Але в результаті введення експлуатацію трубопровідної системи Східний Сибір-Тихий океан цей дефіцит різко скоротився.

У січні 2011 року з початком щорічної перекачування 15 млн. тонн нафти в Китай він практично зникне.

"Завантажувати чужі порти на шкоду своїм ми, звичайно, не будемо", - сказав Арустамов.

Він також пояснив, що з урахуванням найближчої перспективи запуску порту в Усть-Лузі в Ленінградській області "Транснефть" не буде залежати від країн, по території яких проходять трубопроводи.

Арустамов уточнив, що завантажувати другу чергу Балтійської трубопровідної системи планується нафтою, яка зараз прокачується по нафтопроводу "Дружба" через Білорусь в Гданськ, а також тієї, що йде по Броди-Одеса і Броди-Південний.

Після цього, за його словами, будуть усунені загрози зниження обсягів нафтовидобутку, що виникали через проблеми з транзитерами.

Магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" побудовано в 2001 році для транспортування каспійської нафти.

Україна протягом двох років безуспішно намагалася домовитися про транспортування по ньому каспійської нафти в прямому напрямі.

Не отримавши пропозицій з боку компаній, що добувають нафту в Казахстані, Кабмін в кінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.

Потужність трубопроводу становить 9 млн. тонн.

Джерело в Мінпаливенерго повідомило, що "Транснафта" не транспортує нафту в напрямку Броди-Одеса починаючи з травня 2010 року.

 "Тоді нам пояснили, що через зростання тарифів цей напрямок економічно невигідно. Ми кілька разів піднімали питання відновлення прокачування, проте у відповідь російська сторона вимагала знизити тарифи", - пояснив співрозмовник.

Він нагадав, що Україна домовилася про транзит по нафтопроводу 4-5 млн. тонн венесуельської нафти через свою територію до Білорусі.

"Як тільки з'явилися домовленості з Білоруссю, нам знову запропонували знизити ціну прокачування і завантажити трубопровід. Але Білорусь згодна з чинним тарифом, і тому є сенс працювати з нею, а не з "Траснефтью", - відзначив співрозмовник.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв вчора заявив, що пробне прокачування венесуельської нафти по нафтопроводу Одеса-Броди до Білорусі може початися 17 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!