"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США можуть потіснити Росію на газовому ринку Європи

Середа, 10 листопада 2010, 20:53

Цієї зими США можуть допомогти Європі знизити залежність від російського газу, збільшивши експорт природного палива в зрідженому вигляді.

У найближчі вихідні США відправлять до Великобританії першу партію зрідженого природного газу (ЗПГ), відновивши постачання після півстолітньої перерви, повідомляє агентство Reuters.

З Великобританії ЗПГ трубопроводом надходить до Бельгії.

"Це знакова поставка. ЗПГ зіграв важливу роль в скороченні постачань російського газу до Західної Європи", - сказав Зак Аллен з аналітичної компанії NATS LNG.

Реклама:

США виробляють все більше газу з сланцевих покладів, тому американські імпортери, які раніше закупили ЗПГ, починають поставляти його в країни з більш високими цінами на газ.

Крім того, постачальники ЗПГ, раніше націлені на американський ринок, змушені шукати інших клієнтів, і такими часто стають європейські покупці.

Все це веде до зниження спотових цін на партії ЗПГ, роблячи їх більш вигідними для споживачів, ніж покупки за довгостроковими контрактами на основі цінових формул у російського "Газпрому", зазначає агентство.

Як відомо, у лютому 2010 року російський "Газпром" відклав проект виробництва ЗПГ на гігантському Штокманівському родовищі на Баренцевому морі, в тому числі тому, що цільовий ринок - США - не потребує додаткових постачань.

З цієї ж причини норвезькій Statoil довелося шукати інші ринки збуту ЗПГ, і одним з них стала Європа.

Нарешті, Катар - найбільший у світі виробник і експортер ЗПГ - постачає великі обсяги палива до Великобританії і Бельгії.

Американські імпортери ЗПГ перетворилися на експортерів, користуючись більш високими цінами в Європі.

9 листопада ціни на газ в США становили 4,1 долара за мільйон британських теплових одиниць (BTU), що на 3,3 долара нижче, ніж у Великобританії, і приблизно наполовину нижче ціни російського газу для європейських клієнтів в жовтні, згідно з даними Міжнародного валютного фонду.

У 2010 році США реекспортували близько 20 млрд. кубічних футів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!