Україна вчасно почала домовлятися з ЄС про ГТС – експерт

Середа, 10 листопада 2010, 20:38

Візит прем'єр-міністра Миколи Азарова до Австрії і його пропозиції владі цієї країни щодо газотранспортної системи України - це дії на випередження.

Про це заявив керівник представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні Кирило Савін в ефірі Радіо "Свобода".

"Хоча Росія є ключовим гравцем у схемі будівництва "Південного потоку", проте із Росією на сьогодні в цій схемі домовлятися дуже важко, бо є ультиматум: не хочете, щоб будувався "Південний потік", будь ласка, давайте об'єднувати "Нафтогаз" із "Газпромом", що є фактично катастрофою для української газової сфери", - сказав він.

"І для уряду України, на щастя, ця пропозиція є неприйнятною. Тому про що говорити зараз у Москві? Можливо, можна шукати якісь компроміси, але дуже важко", - зазначив Савін.

Реклама:

Тому, за його словами, є логічним "хід Азарова і уряду взагалі говорити із західними потенційними реципієнтами того газу, який буде іти по "Південному потоку".

"Не потрібно забувати, що хоча "Газпром" будує чи планує будувати цей газопровід, але інвестори, тобто гроші, будуть не лише "Газпромівські", а ті ж самі австрійські, італійські гроші приватних чи державних інвесторів. І від них, від їхнього рішення, чи будуть вони вкладати гроші в "Південний потік", чи в модернізацію української ГТС, буде залежати майбутнє цих альтернативних проектів", - сказав експерт.

За його словами, має сенс і аргумент ОПЕК щодо необхідності перегляду формули ціни російського газу для України.

"У 2009 і в 2010 роках контракти Росії з західними країнами про постачання газу переукладалися. Західні отримувачі газу тиснули на "Газпром" і він пішов на переукладання контрактів, де формула ціни газу уже не прив'язана до ціни нафти чи нафтопродуктів, а до ціни так званих спотових угод на купівлю газу, тобто це короткочасні угоди на купівлю невеликих порцій газу через біржі, які функціонують в Європі", - заявив Савін.

"І саме ці ціни йдуть вниз, це об'єктивна реальність на сьогодні, на відміну від цін на нафту, яка дорожчає", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!