"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДКЦПФР змусить ІСІ перерахувати активи

Середа, 10 листопада 2010, 17:47

Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) у вівторок затвердила зміни до порядку визначення вартості чистих активів (ВЧА) інститутів спільного інвестування.

Керуючі пайових і корпоративних фондів зможуть оцінювати дефолтні облігації згідно з документом, без використання незалежних оцінювачів або за номінальною вартістю, пише газета "Комерсант-Україна".

За рішенням комісії, через місяць після дефолту вартість облігацій зменшується на 50%, а через три місяці оцінюється в нуль.

"Місяць дається на те, щоб гроші надійшли на рахунок", - говорить директор департаменту моніторингу стратегії та розвитку фондового ринку ДКЦПФР Олена Табала.

Реклама:

Понижуючий коефіцієнт буде використовуватися і при визначенні ціни облігацій, якщо стосовно емітента порушено справу про банкрутство.

Через шість місяців після початку виробництва буде застосовуватися коефіцієнт 0,75; до року - 0,5; до 18 місяців - 0,25; після - 0.

До цінних паперів, випуск яких припинений, будуть застосовуватися такі коефіцієнти: 12-15 місяців після офіційної публікації рішення - 0,5; до 18 місяців - 0,25; понад півроку - 0.

У той же час при зупинці обігу протягом року цінний папір буде оцінюватися за собівартістю.

За словами Табали, в портфелях багатьох фондів зараз перебувають акції 30 емітентів, які більше двох років не надають звітність, на загальну суму 380 млн. гривень.

"Зараз вони мають якусь вагу, але всі розуміють, що ніяких виплат за цими акціями не отримати", - додала вона.

Особливу увагу в документі приділено оцінці грошових коштів і металів, які розміщені на рахунках банків, котрі не виконують своїх зобов'язань, а також тих, де введена тимчасова адміністрація.

У першому випадку оцінка проводиться із застосуванням коефіцієнта 0,9.

У другому випадку перші три місяці дії тимчасової адміністрації використовується той же коефіцієнт, а в подальшому він зменшується на 0,1 кожні три місяці.

Табала зазначила, що ІСІ тримають кошти на рахунках 68 банків, три з яких - із тимчасовою адміністрацією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!