"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай готовий ревальвувати юань на 3-5% на рік

Понеділок, 1 листопада 2010, 13:05

Китай може дозволити ревальвацію юаня на 3-5% на рік у найближчі роки, заявив радник Народного банку Китаю (НБК, ЦБ країни) Лі Даокуй.

Ця заява дозволяє сподіватися на те, що Китай готовий до більш істотного зміцнення нацвалюти, ніж це було досі, під тиском з боку США та інших країн, пише The Economic Times.

Лі Даокуй висловив побоювання, що Сенат США може підтримати вже схвалений нижньою палатою Конгресу законопроект про санкції у зовнішній торгівлі з Китаєм.

Із середини червня довідковий курс юаня, встановлюваний НБК, піднявся на 2,1% - до 6,69 юаня за долар.

Реклама:

"Підйом юаня повинен бути контрольованим і поступовим, щоб експортні компанії країни не збанкрутували. За три роки Китай може виробити значні зміни в економічній структурі та істотно знизити залежність від зовнішнього попиту", - сказав Лі Даокуй.

За оцінками експерта, відношення активного сальдо торговельного балансу Китаю до ВВП опуститься нижче 5% в 2010 році із докризових 10%.

Ревальвація китайського юаня вигідна тим підприємствам, які інвестують за кордон, і уряд буде створювати для них сприятливі умови, заявив в понеділок заступник міністра комерції КНР Чень Цзянь.

Одночасно, за словами чиновника, будуть мінімізуватися негативні наслідки підвищення обмінного курсу юаня для підприємств, орієнтованих на випуск експортної продукції.

"Ревальвація юаня вигідна для підприємств, які інвестують за кордон, однак негативно відбивається на експорті країни", - сказав він на брифінгу в прес-канцелярії Держради КНР.

Чень Цзянь зазначив, що "в Китаї прискорять реструктуризацію секторів, в яких зміцнення юаня стало перешкодою для експорту".

Заступник міністра підтвердив, що реформа механізму обмінного курсу юаня буде продовжена, але буде здійснюватися поступово з урахуванням ситуації в економіці всередині країни та світовій економіці.

Тиск з боку світової спільноти на Китай значно зросла в останні місяці: США і країни Євросоюзу послідовно вимагають від Китаю підвищити обмінний курс юаня.

Занижений, на думку Вашингтона, курс китайської валюти є причиною дефіциту в китайсько-американській торгівлі, стверджують американські політики.

У вересні Палата представників Конгресу США схвалила законопроект, який посилює тиск на КНР з метою ревальвації юаню і відкриває дорогу до введення імпортних мит на китайські товари. У Сенат законопроект надійде в листопаді.

"Китай показав позитивну волю до вирішення валютних питань, він рухається в правильному напрямку, і ми - Китай і США - потребуємо збільшенні спілкування за реальними питань, які важливі для наших двосторонніх відносин", - зазначив голова Американо-китайського ділової ради Мухтар Кент.

Американські експерти вважають, що розумним було б підвищення курсу юаня протягом двох років на 20-40%. Дефіцит США в торгівлі з КНР досягає 145 млрд. доларів.

Однак голова Держради КНР Вень Цзябао стверджує, що зростання юаня на 20% у стислі терміни призведе до вкрай негативних наслідків для китайської економіки, включаючи розорення компаній, втрату робочих місць.

Китайські експерти вважають, що темпи зміцнення юаня не повинні перевищувати 5% на рік.

Як відомо, Китай скасував тверду прив'язку юаню до долара з 19 червня 2010 року, до цього з липня 2008 року нацвалюта з мінімальними коливаннями перебувала на рівні 6,83 юаня за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!