Польща одержала знижку від "Газпрому"

Понеділок, 1 листопада 2010, 11:31

У п'ятницю російське ВАТ "Газпром" і польський нафтогазовий оператор PGNiG підписали нові договори щодо газу, а уряди двох країн внесли поправки в міжурядові протоколи.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланням на прес-службу PGNiG.

Згідно із повідомленням, новий договір передбачає збільшення поставок російського газу: у 2010 році вона отримає 9,7 млрд. кубометрів, в 2011 році - 10,5 млрд. кубометрів, а в 2012-2022 роках - по 11 млрд. кубометрів.

Крім того, на 2010-2014 роки PGNiG отримала знижку на купівлю газу понад мінімальні контрактних обсягів.

Реклама:

Розмір знижки не розкривається, але PGNiG відзначає, що в цілому зможе заощадити 200-250 млн. доларів.

Російський віце-прем'єр Ігор Сечін підтвердив, що Польща може отримати знижку, якщо збільшить обсяги закупівлі.

А заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв уточнив, що ідеться про позаконтрактний газ.

Як відомо, до 2009 року у PGNiG було два основних постачальника - "Газпром" і швейцарський трейдер RosUkrEnergo.

Коли "Газпром" перестав постачати RUE газ, Польща зіткнулася із загрозою дефіциту палива, підписала з "Газпромом" тимчасовий контракт на додаткові обсяги і почала переговори про поправки в довгострокові договори.

Росія заявила, що в цьому випадку контракти потрібно продовжити. Плюс ввести паритет між "Газпромом" і PGNiG в компанії Europol Gaz (власник польської ділянки газопроводу Ямал - Європа). Зараз ефективна частка "Газпрому" - 48,6%, PGNiG - 49%.

Навесні 2010 року Росія і Польща домовилися про паритет, погодилися продовжити контракти (на постачання - до 2037 року, на транзит - до 2045 року).

Оператором Europol Gaz вирішили зробити польську держкомпанію Gaz System - відповідно до так званого Третього енергетичного пакету ЄС.

При цьому Gaz System повинна була стати лише технічним оператором - без повноважень за розрахунком транзитних ставок і права допускати до труби треті сторони.

Єврокомісія визнала, що це порушує норми третього пакета. І переговори затяглися.

Коли буде паритет у Europol Gaz, не ясно: "Газпром" і PGNiG такі деталі не розкривають, як і майбутні функції Gaz System.

Медведєв лише зазначив, що "механізм теоретичного використання вільних потужностей (Europol Gaz) повністю відповідає третьому енергопакет ЄС", але з урахуванням довгострокових контрактів "Газпрому" вільного місця в трубі все одно поки немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!