Митниця обіцяє підприємствам спрощення процедур

Понеділок, 1 листопада 2010, 10:45

У Державній митній службі пообіцяли провести реформу, яка дозволить вже через рік запустити електронний механізм митного оформлення та контролю, що спрощує зовнішньоекономічну діяльність підприємств.

Ініціативи повинні бути включені до Митного кодексу, пише "Комерсант Україна".

Видання відзначає, що через сім місяців після призначення главою Держмитниці Ігор Калетник вирішив запропонувати свою концепцію реформування відомства.

Документ, схвалений у п'ятницю колегією Держмитниці, містить 22 основні завдання.

Реклама:

Зокрема, у 2010-2015 роках планується спростити процедуру проходження митного контролю та скоротити число необхідних документів до однієї декларації, при цьому митники обіцяють більше не відмовляти в прийомі декларацій без пояснення причин.

За словами заступника голови Держмитниці Віктора Бондаря, до листопада 2011 року у відомстві мають намір впровадити проект "Електронна митниця".

Це дозволить в автоматичному режимі розподіляти декларації для їх перевірки митниками, що виключить домовленості між брокером і інспектором, а також дасть можливість суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності декларувати товари в електронному вигляді і застосовувати внутрішню систему розрахунку тарифів.

Для використання електронного підпису буде створено центр сертифікації електронних ключів, а для внутрішнього контролю за роботою митників встановлені відеокамери на пропускних пунктах.

Також у Держмитниці обіцяють за чотири роки перейняти практику країн ЄС та Грузії з аналізу ризиків до прибуття товару на кордон.

"70% вантажів будуть проходити оформлення при русі до митної території та по приїзді дооформлюється", - сказав Бондар.

При цьому, за його словами, проблема оформлення однотипних товарів в одній товарній партії буде вирішена шляхом надання декларанту можливості оформляти продукцію за найбільшою ставкою, а спрощення режиму реекспорту і реімпорту дозволить розвивати транзитний потенціал України.

Виконання цих завдань дозволить "мінімізувати людський фактор при прийнятті рішень в митній сфері, скоротити час митного контролю та оформлення, забезпечити дієвий захист добропорядних торговців і національних виробників від нечесної конкуренції".

Схожі цілі з реформування Держмитниці передбачені і в "Концепції створення багатофункціональної комплексної системи "Електронна митниця", затвердженої рішенням Кабміну ще у 2008 році, нагадує видання.

Тоді було обіцяно витратити в 2009-2014 роках на реалізацію програми 1,6 млрд. гривень із держбюджету, але було виділено тільки 14 млн. гривень, а на 2010 рік у бюджеті закладено лише 35 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: