Зелені стривожені намірами вивезти токсичні відходи через Одеський порт

Субота, 9 жовтня 2010, 17:18

Партія зелених просить мера Одеси Едуарда Гурвіца, голову ОДА Едуарда Матвійчука, МОЗ, Мінприроди і МНС не допустити транспортування гексахлорбензолу з Калуша у Велику Британію через Одеський морський торговельний порт.

Про це заявив почесний голова партії Віталій Кононов на прес-конференції 8 жовтня, повідомляє агентство "Українські новини".

Він уточнив, що це звернення спрямоване вищезгаданим адресатам у зв'язку з тим, що на цьому тижні віце-прем'єр Володимир Сівкович, будучи в Івано-Франківську, озвучив наміри транспортування гексахлорбензолу таким шляхом.

"...Вважаємо принципово неприпустимим транспортування цієї смертоносної отрути через місто, що вважається чорноморським курортно-рекреаційним центром. Планований вивіз 11,5 тис. тонн гексахлорбензолу через Одеський порт - це завдання величезних збитків", - сказав Кононов.

Реклама:

Він підкреслив, що при названій транспортній операції може постраждати величезна кількість людей і території.

Зі слів Кононова, необхідність утилізації гексахлорбензолу не викликає сумнівів, але сумнівний маршрут, який обрали фахівці з Мінприроди.

Як повідомлялося, наприкінці вересня державне підприємство "Національний центр поводження з небезпечними відходами" при Мінприроди розпочало ліквідацію полігона гексахлорбензолу (Калуш, Івано-Франківська область) і вивезення токсичних відходів з подальшою їх утилізацією у Великій Британії.

До кінця 2010 року планується вивезти 8,5 тиc. тонн гексахлорбензолу, в той час як загальний обсяг цього токсину на полігоні оцінюється в 11,4 тис. тонн.

Гексахлорбензол - токсична речовина, що не виводиться з організму, а має здатність тільки накопичуватися, викликає хвороби імунної й репродуктивної систем, ракові захворювання, уроджені дефекти в дітей, переноситься в повітрі, воді та тваринами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!