"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінімум 50% української винопродукції - фальсифікат

Субота, 9 жовтня 2010, 13:30 -

Зараз мінімум 50% виноробної продукції, що випускається в Україну - фальсифікат, який не відповідає чинним стандартам і нормативам.

Про це в інтерв'ю виданню "Комментарии" сказав генеральний директор української корпорації з виноградарства та виноробної промисловості "Укрвинпром" Олександр Мацько.

"Думаю, що його обсяги в сезоні 2010/2011 істотно збільшаться", - сказав він.

Співрозмовник пояснив, що одним з найбільш поширених способів виробництва винного фальсифікату є виготовлення вина з відходів сировини.

Реклама:

"За інформацією, яка надходить від виноградарів, зараз мезга (залишки після вичавлювання виноградного соку) йде нарозхват. Незважаючи на те, що згідно технології, її повинні переробляти або утилізувати, мезга користується попитом у підприємств вторинного виноробства, які, не соромлячись, розбавляють її водою з цукром і залишають бродити", - сказав Мацько.

За його словами, при детальному лабораторному аналізі, на 40 показників і більше, у складі багатьох кріплених вин взагалі не вдається виявити виноматеріалів.

"Хімічити з виноробною продукцією дозволяє надто слабка концентрація галузі, яка поділена між більш ніж сотнею виробників. Приміром, статистична звітність з виробництва кріплених вин показує цікаві дані: об'єднання "Масандра" знаходиться лише на шостому місці за обсягами - 650 тис. дал. Серед лідерів - заводи, що не мають жодного куща винограду", - підкреслив Мацько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: