"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ріст інфляції в річному вимірі становитиме близько 12%

П'ятниця, 8 жовтня 2010, 12:32

Споживчі ціни в Україні, які виросли в серпні на 1,2% після чотирьох місяців зниження, у вересні зросли ще на 2,9%.

В коментарі "Економічній правді" спеціаліст аналітичного департаменту ІК Adamant Investments, Андрій Пархоменко сказав: "На мою думку ріст споживчої інфляції в річному вимірі прискориться з 10.5% у вересні до близько 12% на кінець року.  При цьому основним чинником прискорення інфляції продовжуватиме бути зростання цін на продукти харчування".

Зокрема, співрозмовник відмітив, що що згідно з даними Держкомстату ціни на продукти харчування зросли за останній місяць після падіння протягом попередніх п'яти місяців.

"Так ціни на споживчий кошик продуктів харчування у вересні лише на 0.6% вище, ніж у березні", - додав Пархоменко.

Реклама:

За його словами, у вересні ціни на їжу сезонно починають зростати, хоча 2010 року зростання вище, ніж в попередні роки, що частково спричинено засухою.

Окрім цього, на питання, чи варто щось робити уряду, щоб стабілізувати ціни на харчі, Пархоменко відповів, що ефективність контролювання цін державою досить обмежена.

"Надмірне регулювання може призвести до дефіциту деяких продуктів та зростання продажу продуктів на неорганізованих ринках, де вони будуть продаватись за ринковими цінами", - сказав співрозмовник.

"З точки зору сприяння довгостроковому росту економіки та розвитку ринків, найефективніше, що може зробити держава - це поступово відмовитись від регулювання цін на продукти харчування", - додав експерт ІК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!