В уряді підтвердили квотування експорту зерна

П'ятниця, 8 жовтня 2010, 09:30

Віце-прем'єр Андрій Клюєв підтвердив, що український уряд із понеділка запровадив квоти на вивезення зерна з України.

Таким чином до кінця 2010 року експортери зможуть вивезти з країни 2 млн. тонн кукурудзи і по 500 тис. тонн пшениці і ячменю, передає ВВС.

Утім, квотування зернових може бути скасовано і раніше.

До квоти не входять обсяги зерна, що їх аграрії уже експортували 2010 року.

Реклама:

В серпні за кордон було відправлено 1,3 мільйона тонн, а у вересні 1,33 мільйони тонн, нагадує ВВС.

Як повідомлялося, раніше Кабмін подавав суперечливі сигнали щодо можливості обмежити експорт збіжжя після сильної посухи цього літа, і ця непевність значно впливала на коливання внутрішньоукраїнських і світових цін на зерно.

Як правило, щорічно Україна виступає першим постачальником ячменю на світові ринки і п'ятим найбільшим виробником пшениці.

Однак сильна посуха цього літа змусила український уряд переглянути прогноз урожаю зернових: якщо 2009 року було зібрано 46 млн. тонн, то цієї осені очікується не більше 38 млн. тонн.

У серпні Російська Федерація, яка втратила приблизно 20% врожаю зернових через спустошливу посуху, запровадила цілковиту заборону на експорт збіжжя, яка триватиме до літа 2011 року.

У четвер голова парламентського комітету із питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник заявив, що Кабінет міністрів прийняв постанову про введення квот на вивіз зерна з України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!