Інвестори знову цікавляться родовищами

Четвер, 7 жовтня 2010, 11:24

Мінприроди у середу провело перший за півроку аукціон із продажу восьми спеціальних дозволів на користування надрами, і всі вони були продані.

Найдорожча ліцензія - на розробку Велико-Гадомінецкого родовища каолінів - була продана за 9 млн. гривень, а у торгах було зроблено п'ять кроків, пише газета "Комернсант-Україна".

Найбільший же ажіотаж виник навколо ліцензії на розробку Бурівского родовища торфу - в ході торгів було зроблено дев'ять кроків, і її вартість зросла з 132 тис. гривень до 302 тис. гривень.

Досі аукціони із продажу дозволів на розробку родовищ були непопулярні, зазначає видання. Востаннє Мінприроди вдалося провести конкурс на початку 2010 року, а кількість кроків на аукціонах в 2008 році і на початку 2009 року не перевищувала трьох.

Реклама:

У Мінприроди пояснюють пожвавлення нещодавніми значними змінами у законодавстві про експлуатацію надр.

Як відомо, 21 липня Кабмін прийняв постанову № 662 "Про затвердження порядку проведення у 2010 році аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами", надавши компаніям, які займаються геологорозвідкою, переважне право купівлі спецдозволів на родовищах, де вони підтвердили запаси корисних копалин.

Також уряд надав підприємствам, для яких родовища є сировинною базою, переважне право отримання спецдозволів на їх розробку.

Утім, пише видання, учасники ринку вважають, що головною причиною підвищеного попиту є припинення боротьби між урядом і президентом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: