"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова знають скільки потрібно на ЧАЕС

Вівторок, 5 жовтня 2010, 17:20

Будівництво об'єктів на державному спеціалізованому підприємстві "Чорнобильська АЕС" (ДСП "ЧАЕС") обійдеться в 1, 55 млрд. євро.

Про це повідомляє прес-служба першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, передає "Інтерфакс-Україна".

"На асамблеї донорів 28 вересня 2010 року була представлена оптимізована оцінка вартості реалізації проектів на ЧАЕС приблизно в 1, 55 млрд. євро", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба уточнює: у зв'язку з цим буде потрібно додаткове внесення країнами-донорами у Чорнобильський фонд "Укриття" близько 550-600 млн. євро.

Реклама:

"Крім того, дефіцит коштів на рахунку ядерної безпеки на побудову СВЯП-2 (сховища відпрацьованого ядерного палива) становить близько 130-140 млн. євро", - говориться в прес-релізі.

За даними прес-служби, в ході засіданні спільного комітету Україна - ЄБРР віце президент банку Хорст Райхенбах висловив надію, що Росія займе більш активну позицію щодо виділення коштів на вирішення "чорнобильських" проблем.

Як повідомлялося, Україна розраховує домовитися з міжнародними донорами про фінансування робіт по продовженню та завершенню будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на ЧАЕС до квітня 2011 року.

Після вибуху в 1986 році ЧАЕС остаточно була закрита 15 грудня 2000 року.

Разом з тим саркофаг, зведений після аварії над четвертим енергоблоком, поступово руйнується.

Україна працює над спорудженням НБК на об'єкті "Укриття".

Основними функціями НБК є забезпечення протягом 100 років захисту персоналу станції, населення і зовнішнього середовища від впливу джерел іонізуючого випромінювання, пов'язаного з наявністю об'єкта "Укриття", створення умов для перетворення об'єкту в екологічно безпечну систему.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!