"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова пропонують перейти на токсичне авіапальне

Вівторок, 5 жовтня 2010, 13:44

Міністерство економіки пропонує дозволити ввезення в Україну та реалізацію на її території етильованого авіаційного бензину, який містить тетраетилсвинець.

Відповідна норма передбачена проектом закону про внесення змін до законів "Про заборону ввезення і реалізації на території України етильованого бензину та свинцевих добавок до бензину" і "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Цим же законопроектом передбачене встановлення акцизного збору на етильований бензин у півтора рази більше, ніж на звичайний бензин.

"Проект закону розроблений Мінекономіки із метою підвищення безпеки польотів, як українських авіаторів, так і численних гостей у зв'язку з вступом України до Світової організації торгівлі та проведенням в Україні чемпіонату Європи 2012 року з футболу", - йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Реклама:

Як відомо, ввезення і продаж етильованого бензину в Україні заборонені із січня 2003 року.

У Європейському союзі етильований бензин заборонений із січня 2000 року, хоча більшість країн-членів ввели подібну заборону набагато раніше.

Етильований бензин все ще використовується в Ємені, Палестині, Афганістані, а також у Північній Кореї через відносну дешевизну і простоту у виробництві.

Етильований бензин містить тетраетилсвинець - сильну отруту, яка вибірково вражає нервову систему, викликаючи гострі, підгострі і хронічні отруєння.

За даними Національного бюро економічних досліджень США, в результаті заборони використання етильованого автомобільного палива, середній рівень вмісту свинцю в крові громадян цієї країни знизився на 77%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!