Думка експерта: Ставки за депозитами "застигли" до кінця року

Вівторок, 5 жовтня 2010, 13:24

У вересні ринок депозитів в Україні стабілізувався.

Про це у коментарі "Економічній правді" заявив заступник начальника Управління роздрібного бізнесу ПУМБу Гліб Бурцев.

"Депозитний ринок зараз можна охарактеризувати як стабільний. Пояснення цьому лежить у тому, що банки все ще не вийшли на значні темпи кредитування, особливо в роздрібному бізнесі (тоді як у корпоративному цей процес уже "зрушився з мертвої точки")", - сказав він.

"Банки зараз продовжують "заповнювати" свої депозитні портфелі, скоріше, з однією метою - "залишитися в ринку". Адже, незважаючи на те, потрібні банку чи ні в певний момент часу ресурси, в будь-якому випадку, фінінститут буде продовжувати працювати з приватними клієнтами для підтримання відносин з ними", - пояснив Бурцев.

Реклама:

Також експерт зазначив, що більшість банків наразі не відчуває особливої потреби в альтернативних джерелах ресурсів унаслідок все ще надлишкової ліквідності.

"Падіння" депозитного ринку фізичних осіб у серпні, коли ставки в гривні і євро знизилися в більшій мірі, і у меншій - в доларах, Бурцев пов'язує з тим, що у низки банків спостерігається нестача доларової ліквідності, що продиктовано необхідністю повернення зовнішніх позик.

"Тенденція зниження ставок, перш за все, характерна для банків з іноземним капіталом. У першу чергу, це твердження стосується внесків в інвалюті, оскільки цим банкам доступне фондування від материнських структур", - пояснив він.

"Якщо говорити про динаміку ставок, то в найближчі місяці, у вересні-жовтні, ставки все ще трохи знизяться. Ближче до кінця року банки, швидше за все, не будуть знижувати процентні ставки", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!