Київметрополітен віддасть вагони в заставу, щоб узяти черговий кредит

Вівторок, 5 жовтня 2010, 12:09

Київрада дозволить КП "Київський метрополітен" закласти вагони, щоб одержати кредит у 125 млн. гривень для розрахунку з кредитом Альфа-банку.

Відповідний проект рішення, підтриманий членами комісії з питань транспорту й зв'язку міськради, буде розглянутий на сесії міськради 7 жовтня, пише видання "Экономические известия".

Проект передбачає надання метрополітену дозволу на відкриття непоновлюваної кредитної лінії під заставу комунальної власності. Так, у заставу планують передати 165 вагонів метро.

Термін дії кредиту - один рік. Проект рішення передбачає обмеження процентної ставки на рівні не більше 23% річних.

Реклама:

Як відомо, у серпні 2008 року КП "Київський метрополітен" взяло в Альфа-банку кредит в сумі 100 млн. гривень під 15,9% без застави майна.

Гроші були виділені на розвиток транспортної інфраструктури міста, зокрема, 63 млн. гривень підприємство витратило на будівництво станцій метро Сирецько-Печерської лінії.

Однак у лютому 2009 року зросла відсоткова ставка по кредиту до 39% у зв'язку з тим, що сторони продовжили контракт.

Кредитний вантаж виявився непід'ємним, тож на сьогодні, за словами в.о. начальника метро Володимира Федоренка, Альфа-банку не виплачено відсотків на суму 23,3 млн. гривень і 8 млн. гривень штрафу.

Для того, щоб підприємство змогло погасити заборгованість по старому кредиту, необхідно оформити нову позику на нових умовах, заявив Федоренко.

Водночас він додав, що новий борг не відіб'ється на вартості проїзду в столичному метро, а банк-кредитор буде визначений на тендері.

Згідно з проектом рішення, для виплати відсотків зо кредитом у 2010 році місто мусить виділити 37,4 млн. гривень, у 2011 році - близько 28,7 млн. гривень на оплату відсотків і 125 млн. гривень на погашення тіла кредиту.

Однак, для залучення нового кредиту, Київський метрополітен повинен підписати з Альфа-банком мирову угоду, яка гарантуватиме підземці скасування банком штрафних санкцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: