Експерт: утримування курсу гривні шкодить українським виробникам

Неділя, 31 жовтня 2010, 18:35

Стримання зростання курсів іноземних валют до гривні при одночасних високих темпах інфляції не може тривати довго.

Таку думку висловив економічний експерт Борис Кушнірук у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Якщо у вас за рік інфляція 10%, а курс незмінний - це означає, що ваші товари на 10% у валютному еквіваленті стають дорожчими. І це означає, що ваші товари на внутрішньому ринку стають дорожчими по відношенню до імпортованих товарів на 10% і як експорт вони стають дорожчі на 10%. Таким чином, вони стають неконкурентоспроможними на ринку", - пояснив експерт.

Кушнірук звернув увагу на ті складові, які породжують інфляцію.

Реклама:

"Інфляція - це, в принципі, корупційний податок на громадян. Тому що інфляція відображає рівень корупції і нереформованість в країні. Тому що як ми збираємося реформувати систему в комунальному секторі, якщо ми думаємо, що там не буде відбуватися зростання цін? Так, потрібно провести реформу, але зростання цін буде. І є багато факторів, які визаначають, що доведеться іти на зростання цін", - пояснив він.

"Але якщо це так, - це автоматично призводить до того, що вам щось потрібно робити із курсом. Якщо ви зберігаєте курс - то це автоматично означає, що ваші товари стають все більш дорогими і все менш конкурентоспроможними", - наголосив експерт.

За його словами, таким чином товар опиняється у все більш складній ситуації, оскільки фактично зростає торгівельний дефіцит.

"Так, ми маємо платіжний "плюс", бо набираємо кредитів, корпоративний сектор набирає кредитів, держава набирає кредитів, і ми маємо такий позитив. Національний банк каже: "У нас немає підстав для знецінення курсу національної валюти, бо у нас є позитив", - пояснив Кушнірук.

"Але, шановні, у вас є негатив торгівельного балансу, і він погіршується. І ви все одно прийдете до того, що у вас коштів, які входять в країну, буде ставати менше по відношенню до тих, які виходять із країни. Таким чином у вас буде нестача цих коштів - і ви все одно прийдете до стрибка курсу", - наголосив він.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: