"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не здатна до керованої девальвації - банкір

Неділя, 31 жовтня 2010, 18:09

Девальвація не сприятиме поліпшенню української економіки, оскільки Україна неспроможна контролювати цей процес.

Таку думку висловив начальник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Якщо Нацбанк завтра візьме і на 10% опустить курс - що буде робити населення? Мені здається - побіжить купувати валюту, думаючи, що валюта буде потім 10 (гривень за долар. - ЕП) коштуватиме ще", - пояснив він.

Сологуб навів у приклад події 2009 року.

Реклама:

"Коли курс був 8 (гривень), більш-менш зафіксувався, - пішли розмови, що він буде 10, 12, 16 і так далі", - нагадав він.

"Тобто, Україна з такою високою доларизацією, з такими дестабілізаційними очікуваннями, що стосується курсу, до керованої девальвації не здатна - вона завжди буде вести до "перестрибування" курсу - буде девальвувати більше, ніж Нацбанк би хотів", - наголосив експерт.

На думку Сологуба, керівництву України варто звернути увагу на урегулювання рівня інфляції.

"Потрібно знижувати інфляцію. Мені здається, інфляція в Україні - одна з основних макроекономічних проблем. Навіть не її рівень. На якомусь етапі 10% для України - нормально. Проблема в тому, що якщо 10% - в середньому, то кожен рік він теж різний. У 2008 році він був 22%, в 2009 році - 10%, в 2010 році буде 12-13%", - пояснив він.

"Він дуже волатильний. І це - головна проблема. Тому що він дестабілізує очікування населення, дестабілізує інвестиційний потенціал підприємств: вони не знають, які закладати витрати, тому що ціни "скачуть, як дурні". Ось це - одна з головних проблем", - наголосив експерт.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!