"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валютних кредитів для населення уже не буде?

Субота, 30 жовтня 2010, 17:52

Видача фізособам валютних кредитів із соціальної точки зору є дуже небезпечним явищем.

Таку думку висловив голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк під час засідання Фінансового прес-клубу, пише "Дзеркало тижня". 

"Я розумію, що сьогодні в доларах чи євро кредитувати буде дуже вигідно. Але чи буде це вигідно, коли курс піде вгору? А він же піде, тому що ми економіка, яка розвивається. Через рік або два. Див же не буває", - зазначив банкір.

Не підтримує валютне кредитування як інструмент масового кредитування населення і голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.

Реклама:

"Ми вважаємо, що це дуже ризиковано суспільно і не вигідно з точки зору довгострокових стратегій. Якби не було валютних кредитів 2004-2009 років, то уже була б дешева гривня і долар. Просто ми займалися цим питанням, був легший інструмент, інвестори та міжнародні кредитні лінії безлімітно давали сюди гроші, це дешевше", - зазначив він.

"То чому було займатися гривнею? Ну інфляція, ставка 15-18%. Довгої гривні немає. Ну і живемо. Коли доларизація досягла більше 50% фінансового ринку - це стало небезпечно для самого ринку. Наслідки - понад 40 млрд. збитків банків. Клієнти не можуть повернути кредити. І немає гривні. Через 18 років існування української держави", - констатував Лавренчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!