МВФ зобов’яже Україну надати право позичальникам-фізособам банкрутувати?

Субота, 30 жовтня 2010, 16:08

Міжнародні організації, в тому числі МВФ, можуть спонукати Україну створити повноцінний інститут банкрутства фізичних осіб.

Про таку можливість заявив депутат Верховної ради Валерій Писаренко під час засідання Фінансового прес-клубу "Банкрутство фізосіб: перспективи запровадження в Україні", пише "Дзеркало тижня". 

"Сьогодні ми готові вийти із пропозиціями запустити цю процедуру. Якщо місія МВФ про це заговорить і ми візьмемо на себе зобов'язання, то я переконаний, що ми зможемо зробити це в найкоротші терміни", - зазначив Писаренко.

За його словами, процедура банкрутства в Україні вже фактично працює: громадяни мають змогу користуватися нею через механізм банкрутства СПД, який передбачений законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Реклама:

"Процедура банкрутства фізичних осіб відкриває сьогодні величезні можливості і кредитору, і боржнику. Для позичальників - це спрощення процедури сплати боргів. Для кредиторів - можливість через суд залучити і правоохоронні органи, і зробити запити, обов'язкові для виконання від імені суду, та встановити, чи є ознаки фіктивного банкрутства, чи є в людини майно", - пояснив він.

"Вся банківська система йде до того, щоб нарешті заснувати реєстр, куди були б включені усі люди, які або ведуть себе недобросовісно, або є банкрутами, або у них були проблеми з банками", - наголосив парламентар.

На його думку, це дуже суттєве обмеження - не давати змогу людям, які пройшли процедуру банкрутства, взяти кредит або не дати можливість після цього створити підприємство (такі пропозиції є у проекті).

"Можливо, моя позиція щодо обмеження набуття прав на майно взагалі є жорсткою. Ми могли б все це підкоригувати до другого читання", - сказав Писаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!