Горілчані підприємства просять у влади захисту від злочинних угрупувань

Субота, 30 жовтня 2010, 11:33

Представники підприємств лікеро-горілчаної газузі заявляють про загрозу економічній безпеці держави через втручання організованих злочинних угрупувань в діяльність галузі.

Про це говориться у зверненні до президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Звернення, зокрема підписали директор асоціації "Укрводка" Іван Жолнер, генеральний директор "Національної горілчаної компанії" Микола Бабич, директор заводу "Прайм" Сергій Іщенко, генеральний директор заводу "Златогор" Олег Кунц, заступник голови наглядової ради "Кримської горілчаної компанії" Віктор Злотницький, голова правління Кременчуцького лікеро-горілчаного заводу заводу Валентина Вингаль.

У документі зазначається, що в результаті реорганізації стало можливим запровадження корупційних схем при заготівлі сировини, розподілі та реалізації спирту, виробництві необлікованої продукції.

Реклама:

Так, сьогодні при відвантаженні спирту державне підприємство "Укрспирт" отримує економічно необґрунтовані високі комісійні в розмірі 15%.

"Прибутки концерну "Укрспирт" забезпечують виробники лікеро-горілчаної продукції, на цей сегмент працює 17 спиртових заводів. Розмови про впровадження виробництва біоетанолу зараз залишаються розмовами. Обсяги втручання організованих злочинних угрупувань в діяльність галузі досягли масштабів, які загрожують економічній безпеці держави", - говориться у зверненні.

"Державна галузь, більше того - державна монополія, не може перебувати в такому стані роками. Стільки часу усі вертикалі влади роблять вигляд, що галузі не існує і не існує проблем людей, які працюють на підприємствах! Паралельно, за рахунок хаосу в галузі, збагачуються злочинні угрупування та тіньові приватні структури, які системно підпорядковують собі фінансові потоки та підприємства у концерні. Це порочне коло треба розірвати негайно, інакше країну змиє потік "фальсифікату", а легальні вітчизняні лікеро-горілчані компанії вимушені будуть зникати з ринку", - наголошується в листі.

В документі вказується також, що державне підприємство Торговий дім "Етанол", який є монопольним продавцем товарно-транспортних накладних, постійно економічно необґрунтовано підвищує вартість бланків ТТН, собівартість виготовлення яких є незначною.

"З уведенням в червні 2010 року наказом Міністерства АПК голографічного захисного елементу "МінАгро" вартість бланків ТТН підвищилась удвічі", - зазначають гравці ринку.

Вони підкреслюють, що нині лобіюється питання про введення нових захисних елементів і збільшення вартості акцизної марки в декілька разів.

"Це не вплине на боротьбу з тіньовим ринком, а лише приведе до чергового стрибка цін. При цьому прозорість реалізації марок і вигоди для бюджету також викликають питання. Гроші виробників швидше за все осядуть на рахунках певних бізнес-структур і аж ніяким чином не надійдуть до державного бюджету", - зазначається у зверненні.

Підписанти звертаються до президента та прем'єра з проханням доручити провести нараду з участю керівництва зацікавлених міністерств і відомств, провідних виробників лікеро-горілчаної продукції та керівництва концерну "Укрспирт" для обговорення та конструктивного вирішення викладених у зверненні питань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!