ТВЕЛ передасть Україні технологію модифікованих збірок

Субота, 30 жовтня 2010, 10:26

Російська паливна компанія ВАТ "ТВЕЛ" у рамках реалізації спільного проекту з будівництва в Україні заводу з фабрикації ядерного палива планує передати Україні технологію щодо виробництва модифікованої тепловидільної збірки ТВЗА-12.

Про це на прес-конференції у п'ятницю заявив віце-президент ВАТ "ТВЕЛ" Василь Константинов, повідомляє агентство "УНІАН".

"На зміну ТВЗА вже сьогодні підготовлена касета ТВЗА-12, і ми її вже пропонуємо і обговорюємо разом з НАЕК "Енергоатом". На наш погляд, це ефективніша касета", - сказав він, зазначивши при цьому, що найімовірніше, ця модель буде базовою для фабрикації на майбутньому спільному російсько-українському підприємстві.

При цьому Константинов підкреслив, що ця модифікація збірки відрізняється від базової моделі ТВЗА, яка експлуатується нині на українських АЕС, більшою місткістю тепловидільного елементу, а також міцністю конструкції збірки.

Реклама:

"Найімовірніше, вона виготовлятиметься на українському заводі, якщо за цей час нічого не буде зроблено кращого", - підкреслив він, зазначивши при цьому, що термін експлуатації цієї касети становить 5 років.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2010 року паливна компанія "Росатома" "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" підписали угоду про створення на території України підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000.

Документом закріплена домовленість про те, що завод потужністю щодо урану 400 тонн за рік може бути введений в експлуатацію вже в 2013 році за умови прискореного вибору українською стороною майданчика для розміщення підприємства, розробки ТЕО і проекту.

Найближчим часом планується також затвердження і підписання в атомних відомствах обох країн розширеного плану заходів щодо реалізації проекту, а також початок створення і реєстрації СП, в якому українська уповноважена організація володітиме пакетом акцій у розмірі 50%+1.

У підписаній угоді "ТВЕЛ" підтверджує намір передати технології всіх переділів виготовлення ядерного палива не пізніше 2020 року, забезпечувати технологічний супровід діяльності заводу з урахуванням впровадження новітніх технологій, навчати персонал і кваліфікувати завод.

Крім того, "ТВЕЛ" забезпечить доступ української організації до часткового фінансування проекту, а також постачатиме на завод компоненти, яких бракує на моменту локалізації, а також комплектуючі ядерного палива.

Також "ТВЕЛ", згідно з документом, обіцяє забезпечити виробництво послугами із збагачення урану з Росії.

В угоді також вказана можливість у перспективі постачань продукції заводу на ринки третіх країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: