"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В Податковий кодекс увійде більшість рекомендацій МВФ

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 15:46

Міжнародний валютний фонд (МВФ) запропонував Кабінету міністрів переглянути ряд норм проекту Податкового кодексу.

"Оскільки затвердження Податкового кодексу є одним із пріоритетів програми реформ Президента, ми вважаємо, що його остаточне прийняття не затягнеться далі листопада і очікуємо, що в остаточну версію увійде більшість рекомендацій МВФ", - сказала "Економічній правді" головний економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

Варто відзначити, що МВФ запропонував менш радикальне зниження податку на прибуток підприємств у 2011 році - на 2 відсоткових пункти (з поточних 25%), замість запланованих урядом 6 п.п., з наступним поступовим зниженням ставки, а також виступив з ініціативою ввести оподаткування малого бізнесу і нових компаній за пільговою ставкою у розмірі 16%, замість пропонованих урядом "податкових канікул".

Реклама:

За словами Білан, представники МВФ вважають, що різке зниження ставок податку на прибуток і бази оподаткування негативно позначиться на доходах бюджету.

"Різке зниження ставки податку ще більше ускладнить досягнення урядом встановленого МВФ на наступний рік граничного дефіциту сектору держуправління в розмірі 3,5% ВВП, що і при поточних умовах оподаткування є амбітною метою", - сказала Білан.

Тим часом, глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник повідомив, що друге читання проекту Податкового кодексу буде відкладено до 16-18 листопада, щоб у комітету було достатньо часу для обробки більше 4 500 поправок до документа.

Він також заявив, що введення податку у розмірі 5% з доходу з банківських депозитів буде відтерміновано на 3 роки, а податок на майно буде введений тільки в 2012 році, однакоуже в наступному році буде введено податок на розкіш.

"Дані зміни, на нашу думку, мало вплинуть на доходи бюджету, але відстрочення введення податку на майно надасть уряду більше часу для покращення існуючих норм реєстрації прав власності", - зазначила Білан.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!