"Газпром" моніторить видобуток сланцевого газу

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 14:50

Російський "Газпром" продовжить моніторинг розвитку галузі сланцевого газу в різних регіонах світу.

Про це УНІАН повідомили в управлінні інформації "Газпром".

"Правління прийняло до уваги інформацію про перспективи ринку сланцевого газу. Профільним підрозділам доручено продовжити моніторинг розвитку галузі сланцевого газу в різних регіонах світу. Правління доручило підготувати матеріали для розгляду цього питання на засіданні ради директорів", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що видобуток газу з нетрадиційних джерел, зокрема сланцевого газу, останнім часом привертає все більше уваги з боку широкої громадськості, але не є новиною для газової галузі.

Реклама:

Зростання інтересу обумовлене в першу чергу збільшенням видобутку сланцевого газу в США, що вплинуло на початок досліджень можливостей з видобутку даного ресурсу в інших регіонах світу, зокрема в Європі і Азії.

Разом з тим, проекти з видобутку сланцевого газу характеризуються рядом специфічних технологічних і економічних особливостей.

До них належать великий обсяг експлуатаційного буріння, різке зниження дебітів вже в перші роки видобутку, необхідність постійного переходу на нові площі розробки, істотні екологічні ризики.

Крім того, собівартість є достатньо високою і, наприклад, у декілька разів перевищує собівартість видобутку традиційного газу в Росії.

Дані чинники зумовлюють роль сланцевого газу як місцевого, локального джерела ресурсів, який компенсує зниження обсягів видобутку (або відсутність) традиційного газу на регіональних ринках.

При цьому "Газпром" має в своєму розпорядженні власні технології, схожі з тими, що використовуються при видобутку сланцевого газу, і застосовує їх в даний час при видобутку вугільного газу в Кузбасі.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!