"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія постачатиме більше газу Польщі

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 12:59

Росія і Польща підписали документи про постачання російського газу, які, зокрема, передбачають збільшення постачань "блакитного палива" з Росії.

Сторони підписання протокол про внесення змін до Угоди про створення системи газопроводів для транзиту російського газу через територію Польщі та постачання російського газу в республіку від 1993 року, передає "Інтерфакс".

Крім того, підписаний протокол до угоди від 2003 року, що передбачає, в тому числі, збільшення обсягів поставок російського газу.

Новий документ визначає, що в 2010 році "Газпром" поставить до Польщі 9,7 млрд. кубометрів газу, в 2011 році - 10,5 млрд. кубометрів, в 2012-2037 роках - 11 млрд. кубометрів.

Реклама:

Колишній протокол передбачав щорічне постачання до 2014 року по 8 млрд. кубометрів, а з 2015 року - по 9 млрд. кубометрів газу.

Однак Єврокомісія висловила сумніви щодо відповідності цього контракту антимонопольному законодавству ЄС.

Предметом стурбованості Брюсселя була компанія EuRoPol Gaz, яка належить на 48% "Газпрому" і на стільки ж - PGNiG і експлуатує польську ділянку газопроводу.

За законами ЄС, всі оператори, а не тільки один чи два, повинні мати доступ до газотранспортної інфраструктури на території союзу.

Між тим, PGNiG вже попередила клієнтів про очікуваний дефіцит газу в четвертому кварталі 2010 року, оскільки законтрактовані у ТОВ "Газпром експорт" обсяги газу незабаром вичерпаються, а договір про збільшення закупівель газу у РФ так і не підписаний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: