Суд визнав продаж "Київміськбуду" "нікчемним"

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 12:22

Госпсуд Києва визнав "нікчемним" договір купівлі-продажу 80% акцій ХК "Київміськбуд" між КМДА і компанією "Новий регіон", яку пов'язують із зятем Черновецького В'ячеслава Супруненка, від 29 липня 2009 року.

Про це йдеться в рішенні суду від 25 жовтня, повідомляють "Українські новини".

Спочатку заступник генпрокурора просив суд визнати недійсним договір купівлі-продажу спірного пакету акцій, визнати право власності на зазначений пакет акцій за територіальною громадою міста в особі Київради.

Також заступник генпрокурора просив зобов'язати компанії "Адрем" і "Термінал-Реєстр" (обидві пов'язують з ім'ям Супруненко) , які свого часу вели реєстр "Київміськбуду", внести записи до системи реєстру власників цінних іменних паперів про перехід спірного пакета акцій у власність Київради.

Реклама:

Окрім цього, Генпрокуратура просила суд зобов'язати "Новий регіон" повернути за актом прийому-передачі куплені за вказаним договором акції.

У ході судового процесу Головне управління комвласності заявило, що договір порушує публічний порядок і є "нікчемним", так як спрямований на незаконне привласнення комунального майна.

Судом встановлено, що передумовою продажу компанії стало рішення Київради від 12 липня 2007 року, яким були внесені зміни в програму приватизації на 2007-2010 роки.

Проте 14 жовтня 2010 це рішення було визнано недійсним, а це означає, що фактично затвердженого переліку, згідно якому дозволялася б приватизація "Київміськбуду", не існує і волевиявлення міста на відчуження пакету акцій ХК з комунальної власності не було.

"У відповідності ст. 228 Цивільного кодексу угода є такою, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини, знищення...Угода, що порушує публічний порядок, є нікчемною", - говориться в документі.

Виходячи з цього, вказується, що в разі, якщо недійсність договору встановлена законом (нікчемний договір), то в цьому разі визнання його недійсним судом не вимагається, тому вимога Генпрокуратури щодо визнання договору недійсним не були задоволені.

Крім того, суд стягнув з "Нового регіону" на користь державного бюджету 25,5 тис. гривень державного мита.

Дане рішення суду набирає чинності після закінчення 10-денного терміну з дня її підписання (рішення підписане 25 жовтня).

Нагадаємо, на засіданні 20 жовтня Господарський суд Києва визнав територіальну громаду Києва в особі Київради власником 80% акцій ХК "Київміськбуд", при цьому відмовився задовольнити вимоги позивача щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу.

Нагадаємо, раніше Генпрокуратура заявила про незаконний продаж Київміськадміністрацією компанії "Новий регіон", 28,46% акцій компанії "Київгаз" і 25,464% акцій компанії "Київводоканал" у березні 2010 року, а також 80% ХК "Київміськбуд" в липні 2009 року і 51% акцій компанії "Київхімволокно" в травні 2009 року.

"Київводоканал" і "Київміськбуд" остаточно повернуті місту.

Справа про незаконний продаж частини "Київгазу" і "Київхімволокно" зараз знаходиться на розгляді суду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: