Частка проблемних кредитів продовжує зростати

Четвер, 28 жовтня 2010, 18:43

Частка проблемних кредитів в українських банках у 2010 році продовжує зростати, хоча й меншими темпами, ніж у 2009 році.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на аналітика міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings Ольгу Ігнатьєву.

"Є негативна динаміка. Але спостерігається тенденція щодо уповільнення темпів погіршення якості активів банків ... Розчищення балансів від поганих кредитів буде достатньо тривалим процесом", - сказала вона.

"Можливо, не всі банки із цим упораються. Ми не виключаємо можливості, що деякі банки перестануть існувати", - додала Ігнатьєва.

Реклама:

На підтвердження такої оцінки експерт навела усереднені дані щодо 12 кредитно-фінансових установ, які мають рейтинг Fitch (на ці банки припадає трохи більше 40% загальної суми активів банківської системи).

За її словами, до початку липня 2010 року усереднений рівень проблемних боргів цієї групи банків склав 56% (18% - прострочені на строк понад 90 днів і 38% - реструктуризовані кредити), тоді як за підсумками 2009 року - 50% (15% і 35% відповідно).

При цьому експерт підкреслила, що методика оцінки Fitch частки проблемних боргів відповідає загальноприйнятим у світі підходам до вирішення цього завдання, хоча в Україні окремі експерти з нею не згодні.

Ігнатьєва також повідомила, що найбільше від кризи постраждали позичальники із будівельної галузі, секторів операцій з нерухомістю та малого бізнесу, а також позичальники-фізичні особи.

При цьому експерт заявила про збереження невизначеності з оцінкою остаточних збитків, яких зазнають банки: частина проблемних кредитів може бути списана банками, що поліпшить їх баланси.

"Кредитування економіки знижується, хоча економіка вже показала ознаки відновлення", - додала Ігнатьєва.

При цьому вона наголосила, що кредитування фізичних осіб стримує відсутність довгого гривневого ресурсу і обмеження валютного кредитування: високі ставки за кредитами лише відображають оцінку банками відповідних ризиків на тлі істотного погіршення профілю позичальників-фізосіб за підсумками кризового періоду.

Експерт також повідомила, що за підсумками першого півріччя банки з іноземним капіталом займали найбільшу частку ринку за активами - 44%, тоді як банки з приватним українським капіталом - 39%, а держбанки - 17%.

"Держбанки були найбільшими одержувачами нового капіталу в секторі", - додала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!