Азаров розпитає Європу про торгівлю

Четвер, 28 жовтня 2010, 12:40

Прем'єр-міністр Микола Азаров визначив для Європейської комісії ряд принципових питань, які вимагають вирішення для встановлення вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

З переліком цих питань Азаров ознайомив сьогодні Комісара ЄС з торгівлі Карела де Гухта під час зустрічі у Києві, повідомляє УНІАН.

Передусім, зазначив прем'єр, це питання відмови від експортних субсидій у двосторонній торгівлі. Другим питанням є відмова від механізму встановлення вхідних цін на сільськогосподарську продукцію.

"Встановлення таких цін відразу робить нашу продукцію неконкурентоздатною на ринках", - підкреслив Азаров.

Реклама:

Крім того, прем'єр-міністр підкреслив необхідність розгляду питання про динаміку тарифних квот і мита, маючи на увазі поступове розширення квот і зниження розміру мита.

Також, підкреслив Азаров, Україна вважає необхідним відмовитися у вільній торгівлі від інструментів торговельного захисту.

"Особливо нас турбує ситуація, пов'язана зі сферою послуг. Дві дуже важливі позиції: це автотранспорт - для нашої країни це 34 тис. автоперевізників і, безумовно, енергетичні послуги", - сказав Азаров.

Він підкреслив, що Україна приєдналася до Енергетичної хартії і виключення із зони вільної торгівлі енергетичних послуг "робить практично недоцільною нашу участь у цій Енергетичній хартії".

"Не знаходить у нас розуміння ваша пропозиція про створення окремого механізму врегулювання енергетичних суперечок. Як правило, поставляють енергетичні послуги, газ, зокрема, приватні компанії, акціонерні компанії. Яке відношення держава має до їх стосунків"?, - сказав Азаров.

Він особливо підкреслив важливість вирішення цих питань. "Ці питання для нас є принциповими і щодо них необхідно було б знайти рішення", - сказав прем'єр-міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!