"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС замінить російський газ енергією Сахари

Середа, 27 жовтня 2010, 12:55

План побудувати сонячні генератори в пустелі Сахара для подачі електроенергії до Європейського Союзу може полегшити залежність континенту від російських постачань.

Про це заявив Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, передає ua-energy.

Блок з 27 країн, який купує близько 25% природного газу у московського "Газпрому", має розглянути генерацію енергії в Північній Африці, щоб диверсифікувати свої джерела енергії, заявив Еттінгер в Барселоні.

"Нам потрібно багато дрібних залежностей, а не одна велика залежність, - сказав він - так, може бути, Марокко чи Туніс стануть додатковими залежностями до країн ОПЕК або газу з Росії".

Реклама:

Політики та чиновники зібралися в іспанському місті на цьому тижні, щоб заручитися підтримкою для Desertec, ініціативи, спрямованої на підключення Європи до сонячної енергії з Сахари через високовольтні кабелі передачі.

Уряди повинні погодитися на обмін інвестицій і поставок, перш ніж проект буде продовжений. 

Пустелі світу отримують більше енергії від Сонця кожні шість годин, ніж людська раса споживає за рік, заявляє на своєму сайті Desertec Foundation.

Щоб реалізувати потенціал Сахари в сонячній енергії, ЄС повинен створити інтегровану електросистему для передачі електроенергії між країнами, сказав Еттінгер.

Він заявив, що в лютому представить лідерам ЄС план для розвитку енергосистеми на континенті на наступні 20 років.

"Я сподіваюся отримати конкретні реакції і, по-перше, політичну підтримку з боку наших держав-членів", - сказа він.

Dii GmbH, компанія, створена в 2009 році для розробки перших пробних проектів, отримала підтримку Deutsche Bank AG, Siemens AG і ABB Group, а також Desertec Foundation.

Сонячні теплові генератори можуть поставляти до 10% електроенергії в світі до 2050 року, якщо уряди забезпечать наявність достатніх коштів для проведення досліджень та створення стимулів для розгортання технології, йдеться в цьогорічній доповіді Міжнародного енергетичного агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: