Думка експерта: Дрібні агенти підуть із страхового ринку

Вівторок, 26 жовтня 2010, 17:03 -

Новий Податковий кодекс виключить з українського страхового ринку дрібних агентів і схемні операції.

На думку генерального директора страхової компанії  "QBE Україна" Олега Сосновського, незважаючи на всі труднощі, які виникнуть у гравців ринку, документ змінить ринок на краще.

"Зміни призведуть до того, що український ринок, нарешті, структурується і буде схожий на більш розвинені ринки", - упевнений він.

За його словами, ключовою зміною для страхових компаній буде перехід на загальну систему оподаткування. Це буде вигідно гравцям ринку, оскільки податок буде сплачуватись лише в тому випадку, якщо компанія отримує прибуток.

Реклама:

З іншого боку, адміністрування податку ускладнюється, що спричиняє додаткові витрати компаній.

"Сьогодні адміністративні витрати - це ключовий параметр на ринку, за рахунок якого можна конкурувати, не змінюючи тарифів. Тому, зниження власних витрат компаній стане ще більш актуальним питанням з прийняттям податкового кодексу", - відзначає експерт.

На його думку, важливою перевагою нової системи оподаткування стане те, що переведення страхової індустрії на загальне оподаткування зробить схемні операції на ринку нерентабельними.

"Якщо для ринку страхування це буде не революцією, то, принаймні, суттєвою зміною. Ринок за якийсь період дуже сильно зміниться", - упевнений Сосновський.

Ще одним важливим пунктом він називає те, що нова система оподаткування кардинальним чином позначиться на ринку дрібних страхових посередників.

"На цьому ринку працює велика кількість приватних підприємців, які оподатковуються в рамках єдиного податку і після прийняття податкового кодексу вони втратять таку можливість", - підкреслює гендиректор СК.

Він вважає, що дрібні агенти будуть змушені або піти з ринку, або реорганізовувати свій бізнес.

У той же час, експерт говорить, що ці зміни не повинні вплинути на тарифи страхових компаній.

"Хоча комісія посередникам - це частина тарифу, не думаю, що новий податковий кодекс прямо вплине на зміну вартості страхових полісів", - припускає Сосновський.

За його словами, якщо деякі компанії і підуть на підвищення тарифів для збільшення комісії посередникам, це буде тимчасовим явищем, "адже вони однозначно погіршать свої позиції на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: