Уряд за 6 днів хоче вибрати постачальника зрідженого газу

Вівторок, 26 жовтня 2010, 12:52

Україна до 31 жовтня має намір визначити постачальника зрідженого газу в рамках реалізації проекту терміналу з прийому зрідженого газу (ЗПГ-терміналу).

Про це  йдеться в повідомленні прес-служби керівника робочої групи з підготовки Національних проектів Владислава Каськіва, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"До кінця тижня має стати відоме джерело постачання зрідженого газу в Україні. Це питання буде формалізовано у рамках конкретних міжурядових угод", - цитує прес-служба Каськіва.

У повідомленні також зазначено, що будівництво терміналу з приймання зрідженого газу має позбавити Україну від монопольної енергозалежності.

Реклама:

Як повідомлялося, Кабмін в кінці березня 2010 року затвердив план заходів на 2010 рік з реалізації інвестиційного проекту "Поставка в Україні зрідженого природного газу і будівництво регазифікаційного терміналу".

План передбачає презентацію передпроектних пропозицій щодо організації постачання в країну скрапленого газу та будівництва терміналу з попереднім визначенням організаційно-економічної форми реалізації проекту, а також обсягів поставок скрапленого газу, пропозицій щодо розміщення терміналу, умов залучення потенційних учасників проекту та джерел фінансування.

При цьому вже в четвертому кварталі поточного року Мінпаливенерго спільно з "Нафтогазом" повинні забезпечити закупівлю послуг з розробки техніко-економічного обгрунтування проекту.

Раніше перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв повідомив, що Україна вже веде переговори з низкою країн про укладення довгострокових контрактів на постачання зрідженого газу.

При цьому він відзначив відсутність проблем з пошуком інвесторів для участі в проекті. "Під такі проекти гроші знайдуться: це буде або державно-приватне партнерство, або повністю приватний проект", - сказав він.

За словами Клюєва проект будівництва ЗПГ терміналу на 10 млрд. куб. м коштуватиме 1 млрд. доларів.

Про готовність інвестувати в будівництво терміналу з прийому зрідженого газу в одному з чорноморських портів раніше заявляв голова правління ВАТ "Концерн "Стирол" Микола Янковський.

Власник Group DF Дмитро Фірташ також заявляв про необхідність будівництва в Україні такого терміналу.

Куратором проекту з будівництва терміналу є екс-директор комунального підприємства "Київський метрополітен" Петро Мірошников.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!