"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швеція перейде на "зелену" електроенергетику

Вівторок, 26 жовтня 2010, 11:06

Уряд Швеції оприлюднив свій план щодо переведення країни на нову стратегію, спрямовану на підвищення енергоефективності та зниження обсягів викидів вуглекислого газу.

За словами міністра навколишнього середовища Швеції Андреаса Карлгрена, шведський план є найбільш амбітним в Європі, а крім того, Швеція стала першою індустріально розвиненою країною, що подала конкретний план дій для зниження обсягів використання викопного палива.

Карлсгрен каже, що уряд має намір довести частку відновлюваної енергетики до 50% до 2020 року в загальній питомій вазі енергобалансу країни, передає CyberSecurity.

"Ця пропозиція є найбільш прийнятною з точки зору екології пропозицією серед усіх раніше зроблених в Європі", - зазначив міністр.

Реклама:

Серед інших ініціатив шведського уряду міністр зазначив, підвищення податків на автомобільні викиди CO2, при одночасному зниженні відрахувань для малолітражних автомобілів і авто на базі гібридних двигунів.

Збільшено буде і інвестиції в розробку перспективних "зелених" технологій.

"Уряд подвоїть розміри відрахувань на енергозберігаючу політику до 300 млн. крон - 27 млн. євро - з 2010 до 2014 року", - говорить він.

Екологи відзначають, що цілі, озвучені у Швеції, перевищують ті, що запланувала Європейська Комісія для 27 країн, що входять до ЄС.

Тут кажуть, що лише 20% енергетики до 2020 року буде вироблятися з поновлюваних джерел.

У Швеції говорять, що за наступні 11 років мають намір скоротити викиди СО2 на 40% від рівня 1990 року.

"Ми вирішили підняти планку вимог і розширити політику у сфері захисту навколишнього середовища", - резюмував Карлсгрен.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: