В Нацбанку заперечують неконтрольовану емісію

Понеділок, 25 жовтня 2010, 17:53

Заява лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко про здійснену Національним банком України неконтрольовану емісію грошей обсягом понад 80 млрд. гривень не відповідає дійсності.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби НБУ.

"Останнім часом засоби масової інформації розповсюджують виступ Юлії Тимошенко, в якому вона навела інформацію стосовно буцімто здійсненої Національним банком України неконтрольованої емісії грошей обсягом більше 80 млрд. гривень. НБУ офіційно з усією відповідальністю заявляє, що така інформація не відповідає дійсності", - наголошується у повідомленні.

В Нацбанку подібні заяви розцінюють "не інакше, як свідому спробу окремих політиків через розповсюдження завідомо недостовірної інформації та маніпулювання незнайомими широкому загалу монетарними термінами створити штучний ажіотаж серед населення та дестабілізувати ситуацію на грошово-кредитному ринку з метою отримання сумнівних політичних дивідендів".

Реклама:

"Насправді у поточному році (за станом на 20.10.2010) Національним банком була здійснена емісія (випуск коштів в обіг за мінусом їх вилучення з обігу) обсягом близько 36 млрд. гривень. При цьому ніякого відношення до фінансування бюджетних видатків вона не має", - зазначається у повідомленні.

"Переважний обсяг коштів, що випускався в обіг (майже 90%) був спрямований на купівлю іноземної валюти з метою поповнення золотовалютних резервів. Обсяг власних золотовалютних резервів НБУ з початку року збільшився більш як на 5 млрд. доларів", - інформують у Нацбанку.

В НБУ підкреслюють, що випуск грошей в обіг (емісія) перебуває під контролем, свідченням чого "є більш низький показник інфляції в 2010 році порівняно із минулим".

"За всіма ознаками пані Юлія Тимошенко переплутала емісію грошей з грошовою масою. Але ті помічники, які готують їй матеріали, повинні були б знати, що грошова маса може збільшуватися не тільки і не стільки за рахунок емісії коштів, скільки внаслідок зміни швидкості обертання грошей та дії мультиплікаційних механізмів, коли одні й ті самі гроші після надання їх у позичку знову опиняються на рахунках в банках і збільшують загальний обсяг грошової маси", - наголошується у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!