"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ банкрутить свої компанії, щоб отримати київську землю

Понеділок, 25 жовтня 2010, 12:54

Співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ спішно банкрутить низку своїх підприємств.

Як пише газета "Дело", таким чином він намагається зберегти під своїм контролем цінні земельні ділянки в Києві.

За даними видання, протягом 2010 року щонайменше чотири близькі до бізнесмена підприємства: "Баски плюс 2004", "Торговий дім "Фенікс", "Вектор СК" і "Акватика ХХІ" увійшли в процедуру банкрутства.

У 2006-2007 роках всі ці компанії отримали в оренду від Київради дорогі земельні ділянки в столиці, а пізніше були змушені в судах відбиватися від прокуратури Києва, яка назвала ці рішення незаконними і намагалася скасувати їх.

Реклама:

Розгляди на рівні різних інстанцій між прокуратурою, Київрадою і комерційними структурами тривали протягом 2009-2010 років.

Згідно із судовими рішеннями, винесеними у червні-липні цього року, земля залишається в руках структур Фірташа.

Газета відзначає, що, згідно зі ст. 80 Господарсько-процесуального кодексу, ліквідація однієї зі сторін господарського спору вже є підставою для припинення судового провадження (за позовом прокуратури про скасування земельних рішень).

Таким чином, земельні ділянки можуть залишитися у власності Фірташа.

Одні з найбільш цінних ділянок отримали компанії "Вектор СК" і "Акватика ХХІ" - в 2007 році Київрада передала їм в оренду два великих наділи на Дніпровській набережній столиці.

Крім того, обидві компанії зареєстровані за однією адресою: Київ, вул. Червоноармійська / Басейна, 1-3/2 А. За цією ж адресою розташовується відома компанія "УкрГаз-Енерго" - імпортер природного газу в Україні, співвласником якої є Фірташ.

З фірмою "Вектор СК" Київрада уклала договір про десятилітню оренду території площею 16 га по вул. Прирічна в Оболонському районі Києва (біля затоки Собаче Гирло).

Компанія зобов'язалася побудувати тут культурно-оздоровчий центр, туристичне містечко та спортивні установи. "Акватика ХХІ" отримала ще 9 га землі по сусідству, також на березі затоки Собаче Гирло.

На цій території фірма повинна була звести спортивний комплекс, тенісні корти, футбольні та баскетбольні майданчики, зони відпочинку, однак пізніше в справу втрутилася Генпрокуратура, яка наполягала, що передача земельних ділянок була здійснена з грубим порушенням Земельного кодексу.

Остаточне рішення низкою судових інстанцій прийнято не було, а вже 30 серпня 2010 року суд ліквідував компанію "Вектор СК".

Це рішення було ухвалене за позовом пов'язаної з бізнесом Фірташа фірми "Явір-плюс", якій "Вектор СК" заборгувала близько 1 млн. гривень. Таким чином, судове провадження, розпочате за позовом прокуратури, має бути закрите.

Тобто якщо компанія "Вектор СК" встигла почати якесь будівництво на території орендованої земельної ділянки, зареєструвала цей об'єкт у БТІ, а потім продала третій особі, то в останньої з'являються законні підстави на оренду спірної ділянки.

Згідно зі ще одним судовим рішенням, до кінця року припинить своє існування сусід "Вектор СК" - компанія "Акватика ХХІ". За борги на суму в 6 млн. гривень проти неї подала до суду відома фірма "Баски плюс 2004" (також підконтрольна Фірташу).

Ця компанія прославилася у зв'язку зі скандальним рішенням Київради, яка у 2007 році виділила їй безпрецедентну за розмірами земельну ділянку площею 113 га в Оболонському районі столиці.

Щоправда, 2009 року Родовід Банк забрав цей актив на свій баланс, оскільки ділянка була надана фінансовій установі компанією "Баски плюс 2004" в якості застави по кредиту.

Компанія "Баски плюс 2004" також знаходиться зараз у процедурі банкрутства. На неї подало позов ще одне підприємство Дмитра Фірташа - "Рівнеазот".

Приводом для цього став борг компанії "Баски плюс 2004" перед хімічним підприємством у розмірі понад 800 тис. гривень. Варто відзначити, що проти ВАТ "Рівнеазот" 14 вересня 2010-го також було подано звернення до суду про банкрутство.

У процесі банкрутства перебуває ще одна близька до Фірташа компанія, яка володіє цінною земельною ділянкою у столиці і до якої є питання у прокуратури.

Так, починаючи з 2009 року київська прокуратура через суди намагається скасувати рішення міськради про надання "Торговому дому "Фенікс" в оренду 3 га землі по вул. Кільцева дорога, 1, у Голосіївському районі Києва.

Компанія збиралася тут побудувати автовокзал, торгово-розважальний, виставково-готельно-офісний комплекс з паркінгами та житловими будинками.

Однак у правоохоронному органі наполягали на незаконності виділення цієї ділянки, проте діяльність "Торгового дому "Фенікс" також була припинена рішенням суду у квітні цього року за позовом кредитора - фірми"Київ-одяг".

Тим самим судове провадження за позовом прокуратури зупинено.

Щоб зберегти ділянку під своїм контролем, власникам "Торгового дому "Фенікс" було достатньо щось побудувати на орендованій площі, зареєструвати в БТІ і продати спорідненій структурі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: