Уряд продовжить експортні квоти на жито та гречку

Понеділок, 25 жовтня 2010, 09:48

Мінагрополітики заявляє, що експортні квоти найвірогідніше збережуться для ячменю, гречки та жита.

Дія квот на експорт зерна з України може бути продовжено до кінця маркетингового року (30 червня 2011 року), заявив у п'ятницю міністр агрополітики Микола Присяжнюк, пише видання "Комерсант-Україна".

"З 90-відсотковою ймовірністю можна сказати, що дія квот буде продовжено для ячменю, жита і гречки, по іншим культурам остаточне рішення буде прийнято в кінці грудня", - уточнив він видання.

Уряд встановив квоту на експорт зернових на період до 31 грудня поточного року у розмірі 2,7 млн т (див. 'від 19 жовтня).

Реклама:

Але через те, що механізм їх розподілу все ще не визначений, митниця блокує експорт. За даними генерального директора агрокомпанії "Волари" Юрія Гордійчука, минулого тижня вивезти зерно не змогли 27 суден.

Окрім того, уряд схиляється до ідеї продажу експортних квот на аукціонах.

Перші торги повинні пройти через 10-14 днів. Зазначимо, що проведення аукціонів вимагає прийняття Верховною радою поправок до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність", що дають Кабміну таке право.

Втім, експерти не бачать причин для продовження терміну дії квот. До 22 жовтня зернові були обмолочені на 97% площ, урожай склав 39 млн. тонн.

І хоча це менше, ніж прогнозувалося, цього цілком достатньо для задоволення потреб країни та експорту, вважає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!