"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче більше збагачувати уранової руди

Понеділок, 25 жовтня 2010, 09:18

Україна має намір збільшити потужності зі збагачення уранової руди.

Про плани будівництва заводу з переробки урану в Кіровоградській області повідомили у прес-службі президента Віктора Януковича, коментуючи в п'ятницю підсумки його візиту в область, пише видання "Комерсант-Україна".

Побудувати нові потужності планується на базі Новокостянтинівського родовища - його запаси становлять 3 млн. тонн руди при загальних запасах країни 20 млн. тонн.

Початок будівництва заплановано на наступний рік, а завершити його мають намір через два-три роки.

Якщо ці плани будуть реалізовані, країна зможе повністю забезпечити себе збагаченою рудою.

Реклама:

За обсягами видобутку уранової руди Україна посідає шосте місце в світі. Але з 2,4 тис. тонн збагаченої руди урану на рік, які необхідні українській енергетиці, в Україні збагачується лише 840 тонн.

Потім уран повторно збагачується в Росії, яка як країна-власник ядерної зброї має право використовувати відповідні технології та виробляє тепловиділяючі збірки - паливо для АЕС, одним з покупців якого є Україна.

Будівництво фабрики по збагаченню урану - частина стратегії України зі створення виробництва ядерного палива, говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ).

Він нагадує, що переможцем у конкурсі з будівництва заводу з виробництва ядерного палива визнана російська компанія ТВЕЛ.

Експерт також нагадує, що у зв'язку із зростанням споживання електроенергії, згідно з прогнозами, після 2015 року світові ціни на ядерне паливо - уран і паливні збірки - будуть щорічно рости на 20-25%.

Останні п'ять років середнє щорічне подорожчання становило 16,8%. Для України, де на частку атомної енергетики припадає 47-48% усього виробництва електроенергії, таке підвищення буде істотним.

Втім, колишні спроби наростити обсяги збагачення урану закінчувалися невдало.

У 2007 році Мінпаливенерго розглядало 18 пропозицій від потенційних претендентів на спільний розвиток уранових родовищ України.

У Мінпаливенерго оцінюють інвестиції у відкриття нового виробництва в 250-300 млн. доларів і розраховують, що вони окупляться протягом десяти років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: