"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Болгарія допоможе "Газпрому" обійти Україну

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 19:45

Російський "Газпром" і "Болгарський енергетичний холдинг" підписали угоду про виконання техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) болгарської ділянки газопроводу "Південний потік".

Документ визначає механізми і задає тимчасові рамки співробітництва "Газпрому" і "Болгарського енергетичного холдингу" при проведенні техніко-економічних розрахунків будівництва "Південного потоку" по території Болгарії, передає "Дело".

"Між "Газпромом" і "Болгарським енергетичним холдингом" не залишилося ніяких протиріч. Немає перешкод і для якнайшвидшого створення спільного підприємства, яке візьме на себе обов'язки з проектування, будівництва та експлуатації болгарського ділянки газопроводу. Ми впевнені в тому, що національні ТЕО проекту будуть завершені в максимально стислі терміни, і вже в першому півріччі 2011-го ми зможемо ухвалити рішення з оптимізації маршруту газопроводу в Європі з урахуванням всіх наявних варіантів", - заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Реклама:

Російсько-болгарське СП з розробки ТЕО планується створити до 15 листопада.

Росія експортує природний газ до Болгарії з 1974 року. У 2009 році обсяг поставок становив 2,64 млрд. кубометрів. Крім того, "Газпром" здійснює транзит газу через Болгарію до Туреччини, Греції і Македонії. У грудні 2006 року транзитний контракт між "Газпром експортом" і Bulgargaz був продовжений з 2010 до 2030 року.

У січні 2008 року Росія і Болгарія підписали міжурядову угоду, що передбачає приєднання Болгарії до проекту "Південний потік".

У травні 2009 року відповідну угоду було підписано між компаніями - "Газпромом" і "Болгарським енергетичним холдингом", а в липні 2010 року сторони підписали дорожню карту з розробки ТЕО болгарського ділянки "Південного потоку".

За попереднім планом "Південний потік" повинен проходити по території Болгарії, проте влітку 2009 року в країні змінився уряд, і новий прем'єр-міністр Бойко Борисов заявив про припинення енергетичних проектів з Росією для їх аналізу.

Невизначеність позиції Болгарії зберігалася, і в червні цього року "Газпром", у свою чергу, повідомив, що розглядає можливість прокладки газопроводу через Румунію замість Болгарії.

Міллер тоді заявив, що "Газпром" має намір за два-три місяці прорахувати цей варіант. Міллер повідомляв, що, у разі проходження газопроводу через Румунію, точка виходу буде розташовуватися в Сербії, і далі маршрут піде на Угорщину. Міжурядова угода між Росією та Румунією про співпрацю за проектом будівництва "Південного потоку" може бути підписана в першому кварталі 2011 року.

Будівництво газопроводу "Південний потік" через Чорне море до країн Південної та Центральної Європи спрямоване на диверсифікацію маршрутів експортних поставок російського газу.

Передбачається, що морська ділянка газопроводу протяжністю близько 900 кілометрів пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе до 63 млрд. кубометрів газу на рік.

Для реалізації сухопутної частини проекту за кордоном з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією були підписані міжурядові угоди.

ТЕО будівництва газопроводу планується підготувати до лютого 2011 року. Запуск газопроводу в експлуатацію намічене на грудень 2015 року. Фінансування газопроводу "Південний потік" може перевершити 10 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!