Думка експерта: Нерезиденти викупили ПДВ-облігації більш ніж на 5 мільярдів

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 16:50 -

Минулого тижня меткомбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг" продав іноземному покупцеві весь пакет  приналежних йому ПДВ-облігацій обсягом 1,7 млрд. гривень.

Найбільш імовірним покупцем цих паперів учасники ринку називають американський Citibank.

В коментарі "Економічні правді " аналітик Альфа-Банку Євгенія Афоніна відзначила, що за даними НБУ, з моменту появи ПДВ-облігацій портфель ОВДП у власності нерезидентів збільшився удвічі, з 4,3 млрд. гривень наприкінці серпня до 9,5 млрд. гривень станом на 21 жовтня.

"Тобто, можна стверджувати, що не менше ніж 5,2 млрд. гривень ПДВ-облігацій знаходиться у портфелях нерезидентів", - сказала співрозмовник.

Реклама:

За її словами, на ринку ПДВ-облігацій активними гравцями є як банки, так і інвестиційні компанії. "Звичайно, великі комерційні банки мають більше ресурсів для здійснення операцій з такими інструментами", - додала Афоніна.

Експерт зауважила, що ті, кому принципово було отримати готівку якомога швидше, вже давно встигли продати свої ПДВ-облігації. Інші, які мають можливість зачекати, досі тримають ці папери в себе у розрахунку на подальше зниження дисконту, наприклад, до 10%.

"Зараз же ПДВ-облігації торгуються з дисконтом 12,0-12,5%, що відповідає дохідності 11,9-12,2%", - додала аналітик банку.

На думку Афоніної, "у середньостроковій перспективі ми бачимо потенціал подальшого зменшення дохідності за ПДВ-облігаціями, оскільки вони все ще мають досить широкий спред до суверенної кривої дохідності".

"Так, дворічні ОВДП, що мають дюрацію, близьку до ПДВ-облігацій, зараз торгуються з дохідністю 10,5-10,75%, значить, спред становить 150-175 б.п. і має скорочуватися", - резюмувала аналітик.

Нагадаємо, обсяг ПДВ-облігацій, перерахованих на рахунки платників податків, на 15 вересня 2010 року склав 14,727 млрд. гривень.   

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: