"Нафтогаз" завалить план Азарова?

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 14:30

НАК "Нафтогаз України" прогнозує прямі збитки від реалізації газу підприємствам теплової комунальної енергетики, а також промисловим підприємствам за підсумками 2010 року на рівні 17 млрд. гривень.

Про це заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, виступаючи на колегії Міністерства палива і енергетики, повідомляє агентство "УНІАН".

Він нагадав, що до серпня 2010 року природний газ реалізовувався підприємствам ТКЕ за ціною, зафіксованою на рівні грудня 2008 року - 872,78 гривні за тисячу кубометрів.

При цьому держхолдинг закуповував імпортний природний газ у першому півріччі за ціною 264 доларів за тисячу кубометрів, реалізовуючи його надалі теплокомуненерго за ціною 74,9 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Чупрун відзначив, що прийняте Національною комісією регулювання електроенергетики рішення про підвищення граничних цін реалізації газу ТКЕ з 1 серпня на 50%, хоча і було значним, проте, навіть враховуючи його, сьогодні газ реалізується ТКЕ за пільговими цінами.

Зокрема, встановлена на рівні 1309,2 гривні за тисячу кубометрів гранична ціна реалізації газу ТКЕ нині становить лише 44,3% її економічно обґрунтованого рівня.

Крім того, відзначив Чупрун, унаслідок невідповідності цін реалізації газу промисловим підприємствам економічно обґрунтованим через фіксацію цін для цієї групи споживачів у першому півріччі 2010 року, збитки НАКу за цією групою споживачів за підсумками 2010 року прогнозуються на рівні 6 млрд. гривень.

У зв`язку з цим, відзначив Чупрун, НАК "Нафтогаз України" вважає за доцільне при розробці проекту держбюджету на 2011 рік передбачити у повному обсязі компенсацію держхолдингу різниці у цінах закупівлі і реалізації імпортного газу, який поставляється для потреб ТКЕ і промислових підприємств.

Як повідомлялося, у вересні 2010 року "Нафтогаз" прогнозував, що за підсумками 2010 року збитки компанії від реалізації імпортного газу підприємствам теплової комунальної енергетики сягнуть 10,906 млрд. гривень.

Водночас, прем`єр-міністр Микола Азаров 15 липня на зустрічі з бізнесменами і представниками дипломатичного корпусу обіцяв, що дефіцит бюджету "Нафтогаз України" в 2010 році не перевищить 10 млрд. гривень, а в 2011 році бюджет НАК буде абсолютно бездефіцитним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!