Нацбанк заперечує виведення інвестицій з України

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 13:32

У січні-вересні 2010 року валовий приплив інвестицій в Україну становив 4,3 млрд. доларів - на 25% більше, ніж у відповідний період 2009 року.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті Національного банку України.

У Нацбанку відзначають, що в 2010 році спостерігається зростання обсягів прямих іноземних інвестицій в Україні.

"Одночасно збільшилися вкладення нерезидентів в акціонерний капітал - на 11%, і скоротилося "вимивання" інвестицій - на 16% у порівнянні з січнем-вереснем 2009 року", - зазначається у повідомленні.

Реклама:

Водночас, за даними регулятора, виросли і капітальні вкладення резидентів України за кордон - до 681 млн. доларів за січень-вересень 2010 року, тоді як у відповідному періоді 2009 року вони становили лише 101 млн. доларів.

"Однак, ці цифри не є свідченням відтоку капіталу з України, а демонструють намагання українського бізнесу розширити межі своєї діяльності, диверсифікувати географічні ризики і підвищити ефективність процесу управління активами", - відзначають в Нацбанку.

За даними НБУ, обсяги чистого припливу ПІІ в Україну (різниця між припливом ПІІ в Україні та вкладеннями закордон) у січні-вересні 2010 року становили 3,6 млрд. доларів, що на 8% більше, ніж у відповідному періоді 2009 року, коли цей показник становив 3,4 млрд. доларів.

Також, за даними НБУ, накопичений обсяг ПІІ в Україну станом на 1 липня 2010 року становив 53,6 млрд. доларів, що на 3% більше, ніж на початку року; накопичений обсяг ПІІ з України на цю ж дату - 7,8 млрд . доларів, що на 8% більше, ніж на початку року.

"Останнім часом у ЗМІ з'явилася інформація щодо заяви лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко із посиланням на дані НБУ про істотне скорочення іноземних інвестицій в економіку України (на 29%) і навіть про повернення перш вкладених коштів. Однак, дані Нацбанку щодо припливу прямих іноземних інвестицій в Україну свідчать про протилежні тенденції", - наголошують у НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: