НБУ: звинувачення в незабезпеченій емісії безпідставні

Четвер, 21 жовтня 2010, 11:26

Звинувачення деяких політиків на адресу Національного банку і уряду в незабезпеченій емісії повністю не відповідають дійсності.

Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Основна емісія центрального банку - на купівлю валюти і цінних паперів - це забезпечена емісія", - сказав він.

Литвицький уточнив, що чиста кредитна емісія з початку 2010 року склала близько 23 млрд. гривень, "тобто втричі менше від цифри, яку називають деякі політики".

Реклама:

За його словами, за останні три місяці чиста кредитна емісія була негативною, оскільки Національний банк продавав валютні резерви.

Він уточнив, що основна маса емісія в 2010 році була забезпечена покупкою валюти в резерви Нацбанку, і тільки в першому кварталі НБУ придбав облігації внутрішньої держпозики на суму близько 20 млрд. гривень.

"Потрібно обережніше поводитися з цифрами і не треба фантазувати на вільні політичні теми", - звернувся до політиків із проханням Литвицький.

Він підкреслив, що міцність резервних позицій Нацбанку полягає ще й у тому, що 2010 року приплив прямих іноземних інвестицій збільшується: чисте сальдо за вісім місяців цього року перевищило 3 млрд. доларів у порівнянні з 2,5 млрд. доларів за аналогічний період 2009 року.

Радник глави НБУ також відзначив, що інфляція цього року не тільки далека від рівнів історичних максимумів за історію гривні, але і нижче на 2 п.п. минулого року.

"У річному вимірі вона менша в 1,5 разу, ніж рік тому, хоча тоді, у кризу, інфляційного тиску взагалі не повинно було бути", - додав Литвицький.

Як повідомлялося, напередодні лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка очолювала уряд з кінця 2007 року по березень 2010 року, звинуватила уряд і НБУ в емісії нібито 83,6 млрд. гривень, що призвело до зростання цін на споживчому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!